Het drama van Duisburg

Foto Henning Kaiser / EPA
Foto Henning Kaiser / EPA

Dit is de Karl Lehrtunnel in Duitsland. De entree is inmiddels veranderd in een monument, want dit is de plek waar op 24 juli 2010 eenentwintig mensen om het leven kwamen toen bezoekers van de Love Parade elkaar in de nauwe onderdoorgang onder de voet liepen. Meer dan vijfhonderd feestgangen raakten gewond. Inmiddels is het drama ruim vijf jaar geleden, maar tot nu toe heeft nog niemand zich voor de rechter moeten verantwoorden voor het ongeluk. Het Openbaar Ministerie kondigde anderhalf jaar geleden wel aan dat er tien medewerkers van de organisatie en de gemeente worden vervolgd, maar er is nog steeds geen strafrechtelijk proces aangekondigd. Wel gaat een rechter zich vanaf deze week voor het eerst buigen over het drama: onder veel media-aandacht gaat morgen een civiel proces tegen de organisator van start.