Hartverscheurende soulsmartlappen van Fields

In een wonderlijke speling van het lot werd de Amerikaanse soulzanger Lee Fields onlangs ingeschakeld voor voice-overs in de documentaire Get On Up over James Brown. Fields (64) begon zijn carrière als Brown-imitator en werd om zijn kleine postuur ook wel ‘Little JB’ genoemd.

Zijn eerste plaat maakte hij in 1969, maar Elmer ‘Lee’ Fields had nooit het succes van andere soulsterren. Hij overleefde op zijn tandvlees, totdat hij in 2002 werd herontdekt door liefhebberslabel Truth & Soul. Net als generatiegenoten Sharon Jones en Charles Bradley viert Fields triomfen als een van de laatste vaandeldragers van de authentieke soul.

Meer dan Bradley en Jones is Lee Fields behalve een geweldig zanger ook een acrobatisch showman, die zijn optreden verlevendigt met danspassen en publieksparticipatie. Vocaal lijkt hij minder op James Brown dan op countrysoulzangers met de smartelijke toon van O.V. Wright en James Carr. Fields kan een zoet liefdeslied in een handomdraai veranderen in een hartverscheurende smartlap.

Begeleid door een meesterlijk funky band van blanke souladepten was zijn rauwe sentiment maximaal in een ballade over zijn overleden moeder, die de titel leverde aan Fields’ recente album Emma Jean. Onmiddellijk daarna kon hij met een draai op het podium en een handgebaar het tempo opschroeven tot James Brown-sterkte, als een geharde showman van het oude stempel.