Gemeente Utrecht verliest 20 miljoen op voetbalstadion Galgenwaard

Stadion Galgenwaard, sinds 1970 de thuishaven van betaaldvoetbalclub FC Utrecht. Het stadion, dat aan het begin van de eeuw een grote renovatie heeft ondergaan, heeft een capaciteit van 23.750 toeschouwers.
Stadion Galgenwaard, sinds 1970 de thuishaven van betaaldvoetbalclub FC Utrecht. Het stadion, dat aan het begin van de eeuw een grote renovatie heeft ondergaan, heeft een capaciteit van 23.750 toeschouwers. Foto: ANP / Ruud Taal

De gemeente Utrecht heeft een verlies van 20,5 miljoen euro genomen op de lening van 25 miljoen euro voor de Galgenwaard, het thuisstadion van FC Utrecht. Dat maakte de gemeente vandaag bekend.

De gemeente leende de miljoenen in 2003 uit aan vastgoedontwikkelaar Memid Investments, om te voorkomen dat FC Utrecht failliet zou gaan. Memid kon met het geld het stadiondeel van de voetbalclub overnemen en het halfverbouwde stadion afmaken. In 2011 ging Memid Investments echter failliet, waardoor het twijfelachtig werd of de gemeente het geld ooit terug zou zien.

Utrecht heeft nu besloten om de totale vordering aan de failliete boedel van Memid te verkopen aan de Rabobank voor een bedrag van 6 miljoen euro. Een gedeelte van dat bedrag gaat op aan rentekosten, waardoor er uiteindelijk 20,5 miljoen euro afschrijving overblijft. De gemeente had in 2011, na het faillissement van Memid, hiervoor al een voorziening getroffen om het te verwachten verlies af te dekken.