Geheime informatie in 150 mails van Clinton

Ongeveer 150 e-mails die vanaf Hillary Clinton’s privéserver zijn verstuurd, werden vervolgens als vertrouwelijke informatie aangemerkt. Dat is bekendgemaakt in aanloop naar de publicatie, later vandaag, van 7.000 nieuwe pagina’s uit de e-mailcorrespondentie van de oud-minister en huidig presidentskandidaat.

Clinton spreekt het Democratic National Committee toe in Minneapolis, Minnesota.
Clinton spreekt het Democratic National Committee toe in Minneapolis, Minnesota. Foto Reuters / Craig Lassig

Ongeveer 150 e-mails die vanaf Hillary Clinton’s privéserver zijn verstuurd, bevatten vertrouwelijke informatie. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten in aanloop naar de publicatie, later vandaag, van 7.000 nieuwe pagina’s uit de e-mailcorrespondentie van de oud-minister van Buitenlandse Zaken.

In juli berichtte de Wall Street Journal nog dat vier e-mails die vanaf Clintons persoonlijke account verzonden waren tijdens haar termijn als minister, geheime informatie bevatten. De 150 als niet-vertrouwelijke informatie verzonden berichten worden mogelijk eerst geredigeerd, voordat ze straks worden vrijgegeven, schrijft persbureau Reuters.

Aanslag Benghazi

De 67-jarige Clinton raakte dit voorjaar in opspraak toen bleek dat ze een privéserver en haar privémail gebruikte voor zakelijke correspondentie toen ze minister van Buitenlandse Zaken was. Dit staat haaks op de regelgeving voor verplichte archivering die tien maanden na haar aantreden van kracht werd.

Clinton was van 2009 tot 2013 minister. Ze gaf haar advocaat eerder deze maand de opdracht haar e-mailserver en harde schijf over te dragen aan het ministerie van Justitie.

De FBI onderzoekt nu of er door haar werkwijze geheime informatie op straat is komen te liggen. Ook wordt gekeken naar mails die dateren uit de periode rond de aanslag op het Amerikaanse consulaat in Benghazi in 2012. Daarbij kwam onder anderen de Amerikaanse ambassadeur om het leven. Clinton krijg het verwijt dat ze de veiligheidsrisico’s niet goed had ingeschat. Een commissie van het Huis van Afgevaardigden onderzoekt dit.