Feyenoord-supporters niet vervolgd voor vernielen fontein Rome

Beelden van de vernielingen aan de Baraccia-fontein in Rome, waar Feyenoord-supporters afgelopen februari huishielden.
Beelden van de vernielingen aan de Baraccia-fontein in Rome, waar Feyenoord-supporters afgelopen februari huishielden. Foto EPA / Vincenzo Tersigni

De Feyenoord-supporters die betrokken waren bij de rellen in Rome in februari worden niet vervolgd voor de vernieling van de Barcaccia-fontein op Piazza di Spagna. Het is politie en justitie niet gelukt om te achterhalen wie de schade heeft toegebracht. Dat werd vanochtend bekend bij het begin van de strafzaak tegen 44 Feyenoord-supporters in de leeftijd van 17 tot 41 jaar in de beveiligde rechtszaal in Rotterdam.

De supporters veroorzaakten veel schade in de binnenstad van Rome rond de Europa League-wedstrijd van Feyenoord tegen AS Roma. Maar er zijn geen camerabeelden van de vernielingen van de Barcaccia-fontein. De vernielingen zijn om die reden niet opgenomen in de dagvaarding.

De verdachten staan terecht voor openlijk geweld tegen de Italiaanse politie. Een van de mannen, een 21-jarige uit Zierikzee, wordt verdacht van poging tot doodslag. Hij zou een mortierbom naar de agenten hebben gegooid.

Advocaten willen beelden tonen en getuigen horen

Een van de verdachten stelt dat hij eerst is geslagen door de politie en dat hij daarop gereageerd heeft. Een ander zegt dat hij zag dat de ME vrouwen en kinderen verwondde, en dat hij daarop met flessen ging gooien. De advocaten willen de beschikbare camerabeelden zien, ze willen horen wat getuigen te zeggen hebben en ze willen Italiaanse politieagenten horen. De hoofdcommissaris van de Romeinse politie zal ook gehoord worden in deze zaak.

Vandaag is de regiezitting, ter voorbereiding van de inhoudelijke behandeling van de zaak. Van 27 november tot en met 4 december 2015 wordt de rechtszaak inhoudelijk behandeld.