Schuldeiser Moszkowicz krijgt zijn geld

Op campagne in Maastricht. Voor Bram Moszkowicz is het een thuiswedstrijd, hij is er geboren. De meeste mensen willen op de foto met de voorman van de nieuwe politieke partij VoorNederland (VNL). Dat niet iedereen hem herkent als politicus, vindt hij logisch. Hij is immers 28 jaar advocaat geweest, vertelde hij zaterdag aan verslaggever Wieger Hemmer van Omroep WNL.

Zijn oude vak kleeft nog aan de advocaat, sinds april lijsttrekker van VNL. Dit weekend meldde de Volkskrant dat Moszkowicz na lang touwtrekken een lening van 35.000 euro terugbetaalt aan Donald G., een voormalig cliënt van Moszkowicz. G., deze zomer veroordeeld voor afpersing en witwassen, is een bekende figuur in de Amsterdamse onderwereld. Hij leende Moszkowicz in 2008 en 2009 het geld omdat zijn toenmalige raadsman geen geld had om zijn personeel te betalen.

Toen Moszkowicz ontkende dat hij geld had geleend van G., stapte deze eind 2014 naar de rechter. Die wees de stelling van Moszkowicz dat het ging om betalingen voor juridisch advies van de hand en gaf G. gelijk. Moszkowicz heeft zijn verzet tegen het oordeel van de rechter opgegeven en een onbekende derde bereid gevonden het geld terug te betalen. Wie dat is, wil Moszkowicz niet zeggen: „Dat is een privékwestie.”

De vraag is nu hoe lang Moszkowicz nog achtervolgd zal worden door de deconfiture van zijn praktijk en zijn persoonlijke faillissement daarna. Volgens G. hebben ook andere oud-cliënten geld tegoed: „Het zou me niets verbazen als zich nog meer mensen bij Moszkowicz melden.”