EU trekt vijf miljoen euro extra uit voor Calais

Bernard Cazeneuve (derde van links), de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Manuel Valls (midden), de Franse premier, en Frans Timmermans (vierde van links), de vicevoorzitter van de Europese Commissie, praten in Calais met de ceo van de Eurotunnel, Jacques Gounon (rechts).
Bernard Cazeneuve (derde van links), de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Manuel Valls (midden), de Franse premier, en Frans Timmermans (vierde van links), de vicevoorzitter van de Europese Commissie, praten in Calais met de ceo van de Eurotunnel, Jacques Gounon (rechts). Foto AFP/ Denis Charlet

De Europese Unie trekt vijf miljoen euro extra uit aan noodhulp voor de migranten die in de Franse stad Calais verblijven in de hoop de tocht naar Groot-Brittannië te kunnen maken.

Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, zei tijdens een bezoek aan de stad vandaag dat het geld bedoeld is voor een nieuw kamp dat hulp biedt aan 1.500 migranten. Een paar duizend migranten uit landen als Soedan en Eritrea verblijven momenteel onder onhygiënische, geïmproviseerde omstandigheden in Calais. Timmermans:

“De situatie in Calais heeft gemeenschappelijke en resolute actie nodig. De situatie is namelijk maar een symptoom, samen met andere in Europa, voor een grotere crisis. Het is een crisis met een Europese dimensie en een die een Europees antwoord nodig heeft. Calais kan en zou ook een voorbeeld moeten zijn voor hoe duurzame en moedige oplossingen dit Europese antwoord kunnen vormen.”

De Franse premier Manuel Valls, ook aanwezig in Calais, zei dat het Europese migrantenprobleem niet opgelost kan worden met “prikkeldraad” alleen. Hij drong aan op meer hulp voor migranten die legitieme asielaanvragen indienen. Maar, zo zei hij: migranten die hier alleen komen voor financieel gewin moeten terug worden gestuurd.