Opinie

    • Ron Rijghard

Een sterke nieuwe lichting cabaretiers maakt zijn entree

Het cabaretseizoen had niet beter kunnen beginnen dan met de herrijzenis van Hans Teeuwen met een erg fijne Nederlandstalige plaat. Teeuwen verkondigde nieuw materiaal voor een cabaretprogramma te gaan maken. Dat is verheugend nieuws – wat ze ook zeggen (de critici die vinden dat Teeuwen al na zijn derde programma over zijn top heen was), al is het nog toekomstmuziek.

Behalve sterke reprises kent het het nieuwe seizoen veelbelovende premières. Ali B gaat zijn vertellerstalent verder slijpen in Je Suis Ali. Katinka Polderman zal in Polderman Tiert Welig ongetwijfeld weer memorabele scabreuze liedjes zingen en gaat hopelijk door met experimenten, zoals in de sketch met vingercamera in minitheater uit haar laatste programma. Datzelfde geldt voor Emilio Guzman, die in zijn vorige programma verraste door een actrice als tegenstem op te voeren: wat bedenkt hij deze keer? Ook Vincent Bijlo, Erik van Muiswinkel (vorig jaar de onverwachte winnaar van de Poelifinario voor beste programma) en Kasper van Kooten keren terug in het theater.

Buitengewoon opwindend op voorhand is de entree van een aantal nieuwe cabaretiers. De eerste is Tim Fransen, een filosoof die na het winnen van het Leids Cabaret Festival vorig jaar al veel aandacht kreeg, ook omdat bleek dat hij had meegeschreven aan de Oudejaarsconference van Theo Maassen. Zijn debuutprogramma heet Het failliet van de moderne tijd. Dat is, gok ik, maar half ironisch. Fransen is een slimme cabaretier met veel branie.

En zo zijn er meer jongelingen die het in zich hebben om dit seizoen door te breken naar een groot publiek: Yentl & De Boer, Peter van Rooijen, Kiki Schippers, Peter Pannekoek, Patrick Laureij, Eva Crutzen. Pannekoek is door zijn optredens bij De Wereld Draait Door al bijna hors concours. Het duo Yentl & De Boer (winnaars Annie M.G. Schmidt-prijs) wordt vaste gast bij Opium TV.

Tegenover optimisme in artistieke zin staat de deplorable situatie rond de Poelifinario. Die werd getroffen door de nominatieweigeringen van Micha Wertheim en Daniël Arends en nu wordt de prijs ook nog uitgereikt in een Amsterdams café.

Het lukt maar niet om de cabaretwereld verenigd te krijgen en de VSCD, organisator van de prijs, zegt geen geld en geen geschikte partner, te hebben. Vorig jaar was de uitreiking in Den Bosch, tijdens de eerste Nederlandse Cabaretdagen. Dat festival beleeft een sterke gedevalueerde tweede editie, terwijl er een week later wel een groot Comedy Weekend in Breda is.

In de cabaretsector is het ieder voor zich.