#DvdW: welke schrijver won, als tweede West-Indiër, de Nobelprijs voor de Literatuur?

Voor zijn Dagkalender van de Wereldliteratuur bekijkt journalist en schrijver Pieter Steinz dagelijks wat er actueel is in boekenland. Vandaag, op de dag dat Trinidad en Tobago hun onafhankelijkheidsdag vieren, vraagt hij: welke beroemde schrijver en Nobelprijswinnaar is afkomstig uit deze Caraïbische republiek?

‘Een multiculturele brombeer’ werd Vidiadhar Surajprasad (V.S.) Naipaul (Chaguanas 1932) genoemd toen hij in 2001 als tweede West-Indiër (na de dichter Derek Walcott) de Nobelprijs kreeg. In reisboeken als Among the Believers (1981) en India. A Million Mutinies Now (1990) maar ook in interviews levert Sir Vidia venijnige en soms reactionaire kritiek op de islam, op de smerigheid van India, op het falen van het kolonialisme en op het gebrek aan beschaving van de ex-gekoloniseerden.

Het harde leven in de (post)koloniale wereld is ook een thema in zijn drie grote tragikomedies: Miguel Street (1959), over de bewoners van een wooncomplex in Port of Spain, A House for Mr Biswas (1961), over een Trinidadse hindoe die maatschappelijk hogerop wil, en A Bend in the River (1979), over corruptie en goede bedoelingen in een onafhankelijk geworden Centraal-Afrikaanse staat. Als boegbeeld van de Indiaas-Engelse literatuur werd Naipaul in de jaren 80 voorbijgestreefd door Salman Rushdie, als scherp observator van tenondergaande beschavingen is hij onovertroffen.

Voor meer afleveringen van deze ‘Dagkalender’, zie The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.