Drie jaar celstraf voor journalisten Al-Jazeera

Egypte heeft de drie journalisten van Al-Jazeera English drie jaar cel opgelegd. Ze werden beschuldigd van samenwerking met de Moslimbroederschap, wat volgens critici nietwerd hardgemaakt. Ze kregen vorig jaar straffen van zeven tot tien jaar. In januari kregen zij een nieuw proces.

De verwachting was dat Mohamed Fahmy, Peter Greste en Baher Mohamedvrijspraak zouden krijgen, of veroordeeld tot de uitgezeten straf van dertien maanden. Het proces was een blok aan het been voor Egypte, dat zijn reputatie wil oppoetsen.

Bijzonder was dat de zware beschuldiging van steun aan terrorisme niet ter sprake kwam in het vonnis van zaterdag. De journalisten werden veroordeeld omdat zij niet over de nodige vergunningen beschikten. De rechter trok in twijfel of ze journalisten waren omdat zij geen lid zijn van de Egyptische journalistenbond. Opmerkelijk, want die bond is er voor geschreven pers. Veel Egyptische journalisten zijn ook geen lid. Buitenlanders als Greste kunnen geen lid worden.

Fahmy werd verdedigd door Amal Clooney, echtgenote van acteur George. „Dit vonnis brengt een gevaarlijke boodschap: dat in Egypte rechters zijn die toelaten dat hun rechtbanken instrumenten worden voor politieke repressie en propaganda”, aldus Amal Clooney. Fahmy deed eerder dit jaar afstand van zijn Egyptische nationaliteit. Egypte had beloofd dat hij dan kon worden uitgezet naar Canada, waar hij staatsburger is.