2Doc: Vandaag kopen we een vliegtuig

Regisseur Robert Oey duikt met zijn

documentaire Vandaag kopen we een vliegtuig in de ontwikkeling en besluitvorming rondom de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF), het gevechtsvliegtuig dat de Nederlandse F16-vliegtuigen moet vervangen. Oud-Commandant der Luchtstrijdkrachten Dirk Starink, destijds directeur materieel van de Nederlandse luchtmacht, hoorde in 1994 voor het eerst van de JSF. Hij zag een kans. Het begin van een lang en moeizaam en proces: het duurde twee decennia voordat er een definitief besluit kwam.

Oey zegt dat hij geen onderzoekende documentaire heeft gemaakt; hij ging meer voor een essayistische benadering van het onderwerp. Naast Starink komen onder meer de Amerikaanse luitenant-generaal Christopher Bogdan (de bevelhebber van het project), oud-CEO van Lockheed Martin en oud-staatssecretaris van het Amerikaans Ministerie van Defensie Norman R. Augustine en veel Nederlandse betrokkenen aan het woord. De voice-over is van de ervaren acteur Porgy Franssen en geeft de documentaire een ironische toon.