Poldernieuws

Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere Nederlandse media vandaag.

Nederlandse xtc in trek in Colombia

Eerst een bericht over wat illegale bedrijfsactiviteiten. Nederlandse xtc is zeer in trek in Colombia, een land dat juist een verleden heeft als thuisbasis van drugskartels. Dat schrijft de Telegraaf.

In de kroegen en discotheken van Bogota, Cali, Cartagena en Medellin kiezen voor Nederlandse xtc in plaats van Colombiaanse cocaïne, schrijft de Telegraaf. Gebruikers vinden de Nederlandse drugs kwalitatief beter. Het is voor Colombiaanse drugslaboratoria moeilijk om aan de juist chemicaliën te komen om xtc te maken.

Amsterdam wordt niet overspoeld door Chinese en Russische huizenkopers

Eberhard van der Laan heeft flink was losgemaakt. In het Financieel Dagblad van zaterdag zei hij te vrezen voor dure panden in de Amsterdamse binnenstad die door rijken uit Rusland, China of de Golfstaten worden gekocht. De Amsterdamse burgemeester vreest dat de panden onbewoond blijven en zo het leven uit binnenstad halen.

In een reactiestuk  in dezelfde krant zeggen experts dat die angst niet gefundeerd is. Door de grote greep van woningbouwcorporaties op de huizenmarkt in Amsterdam zal het geen enorme vaart lopen met de buitenlandse rijken, stelt bijzonder hoogleraar Johan Conijn van de UvA.

Zelfs als het zo is dat buitenlanders massaal Amsterdam opkopen, is er weinig dat gedaan kan worden. Als de kopers de panden leeg laten staan zijn ze mogelijk in strijd met de Leegstandswet. Maar die regel is makkelijk te omzeilen, denkt hoogleraar Peter Boelhouwer.

Je collegegeld via crowdfunding betalen

Carlies Mol zat met een probleem. Ze wilde een masteropleiding aan de Universiteit van Amsterdam volgen. Maar omdat ze al twee opleidingen had gedaan moest ze tienduizend euro collegegeld betalen. En dus schakelde Mol crowdfunding in om het bedrag te voldoen. De Volkskrant heeft haar verhaal.

Inmiddels heeft ze achtduizend euro bij elkaar. Ze benaderde niet alleen vrienden, familie en de anonieme crowd via Twitter en Facebook. Ook schreef ze bedrijven in het Midden-Oosten aan. Dat sluit aan op haar master: ze wil Midden-Oostenstudies doen.

Mol ziet haar actie niet als protest tegen het schrappen van studiefinanciering. Wel vindt ze dat het een slechte zaak is dat tweede en derde studies zo duur geworden zijn. Juist de combinatie van studies - bij haar psychologie, verpleegkunde en straks Midden-Oostenstudies - kan tot interessante inzichten leiden, zegt ze.