Dijsselbloem steunt voormalige NS-topman Huges als commissaris

Topman Timo Huges toen hij nog in dienst was van de NS.
Topman Timo Huges toen hij nog in dienst was van de NS. Foto ANP/Evert-Jan Daniels.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) houdt vertrouwen in Timo Huges als commissaris bij Havenbedrijf Rotterdam. Huges werd eerder dit jaar ontslagen door Dijsselbloem als topman van de NS wegens zijn betrokkenheid bij onregelmatigheden bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Dijsselbloem schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. Hij zegt:

“Ik heb mijn vertrouwen in Huges in de rol van president-directeur bij NS verloren. Dat geldt niet voor zijn rol als commissaris bij het Havenbedrijf.”

Volgens persbureau ANP zei een woordvoerder van het havenbedrijf onlangs dat de positie van Huges ter discussie stond en dat het standpunt ten aanzien van zijn aanstelling met de aandeelhouders wordt besproken. De Nederlandse Staat is voor 30 procent aandeelhouder van het havenbedrijf. De gemeente Rotterdam heeft de overige 70 procent van de aandelen in handen. Huges is sinds 1 maart 2012 lid van de Raad van Commissarissen.

Fouten bij ontslagprocedure

Het commentaar van Dijsselbloem op Huges’ positie bij Havenbedrijf Rotterdam was onderdeel van de beantwoording van een aantal vragen die Tweede Kamerfracties hadden gestel over de schikking die de overheid als enige aandeelhouder met Huges had getroffen. Door fouten tijdens de ontslagprocedure is het officiële ontslag van Huges pas per 10 juli ingegaan, terwijl al op 5 juni bekend werd dat hij opstapte. De NS, en dus indirect de overheid, moest 175.000 euro aan de vertrokken topman betalen.