Demonstratie Kiev loopt uit de hand, ‘dode en tientallen gewonden’

Een protest in de Oekraïense hoofdstad Kiev is uitgelopen op confrontaties tussen politie en demonstranten. Onduidelijk is of en hoeveel gewonden er zijn.

Demonstranten raken bij het parlementsgebouw in Kiev slaags met de politie.
Demonstranten raken bij het parlementsgebouw in Kiev slaags met de politie. Foto Reuters/Valentyn Ogirenko

Een protest in de Oekraïense hoofdstad Kiev tegen een grondwetswijziging die voor meer zelfbestuur moet zorgen, is uitgelopen op confrontaties tussen politie en demonstranten. Er is onder andere door demonstranten met een granaat gegooid, die vervolgens ontplofte. Aantallen gewonden lopen uiteen van enkele tot tientallen.

Persbureau AFP spreekt vooralsnog van negentig gewonden. Het mediaplatform Hromadske meldt dat ten minste één agent is gedood en dat er honderd mensen gewond zijn geraakt, en baseert zich daarvoor op de burgemeester van Kiev, Vitali Klytsjko. De dood van de agent werd later door de minister van Binnenlandse Zaken bevestigd.

Volgens de BBC zouden demonstranten hebben geprobeerd het hek dat om het parlement in de stad staat af te breken, waarop de politie antwoordde met traangas. Persbureau AP meldt dat er zo’n honderd demonstranten aanwezig waren, van wie de meesten lid zijn van de nationalistische partij Svoboda (Vrijheid).

Meer zelfbestuur voor oosten

De demonstranten protesteerden tegen de goedkeuring door het parlement van een grondwetswijziging die decentralisatie mogelijk moet maken. De stap was onderdeel van de afspraken uit het vredesakkoord dat Oekraïne begin dit jaar sloot met de pro-Russische separatisten in het oosten van het land. Door de hervormingen moeten alle Oekraïense regio’s meer zelfbestuur krijgen. Demonstranten vinden de hervormingen ‘on-Oekraïens’.

In het betwiste gebied in de oostelijke regio’s is officieel nog een staakt-het-vuren van kracht, maar dat is zeer broos gebleken en wordt geregeld geschonden. De rebellen en het leger kwamen vorige week overeen per 1 september, de dag waarop kinderen in de regio’s in het oosten weer naar school gaan, te stoppen met vechten.

Freelance correspondent Stefan Huijboom is in Kiev:

Twitter avatar SHuijboom Stefan Huijboom Holy fuck. Large crowd throws lot of smoke grenades and fire crackers. Explosions heard http://t.co/71oST5W6fl
Twitter avatar SHuijboom Stefan Huijboom Ambulance for wounded plice http://t.co/uugGJ1WWeM