China straft 197 mensen vanwege online verspreiden van ‘geruchten’

China heeft 197 mensen gestraft voor de verspreiding van ‘geruchten’ op het internet met betrekking tot de problemen op de beurs en de explosies in Tianjin. Het is onderdeel van een campagne tegen ongepast gedrag online.

Een vrouw loopt langs een gebouw met beursinformatie in Shanghai.
Een vrouw loopt langs een gebouw met beursinformatie in Shanghai. Foto Reuters

China heeft 197 mensen gestraft voor de verspreiding van ‘geruchten’ op het internet met betrekking tot de problemen op de beurs en de explosies in Tianjin. Onder die mensen zijn volgens staatspersbureau Xinhua mensen die zeiden dat een man zelfmoord had gepleegd vanwege de beursproblemen en dat er al ruim duizend mensen waren gedood bij de explosies in Tianjin, volgens China een opgedreven dodental.

De straffen maken onderdeel uit van een speciale campagne van de Chinese regering, die al zo’n twee jaar loopt, om onethisch en ongepast gedrag online tegen te gaan. Volgens tegenstanders is het een manier om mensen die kritiek hebben op de regerende Communistische Partij de mond te snoeren. Xinhua meldt dat in de meest recente fase van de campagne 165 online accounts verwijderd zijn.

Beursproblemen en explosies

De beurs in China heeft de afgelopen weken een koersval meegemaakt. In zeven weken verloor de beurs in Shanghai bijna 43 procent. Nog steeds staat de beurs nog bijna 50 procent hoger dan vorig jaar. De westerse beurzen leden de afgelopen tijd ook flinke verliezen.

In Tianjin, een havenstad in het noorden van het land, waren eerder deze maand twee grote explosies op een industrieterrein. Het officiële dodental staat op 150.