Buitenlandse gokbedrijven slepen Kansspelautoriteit voor de rechter

Foto iStock

Buitenlandse gokbedrijven zijn in alle stilte naar de rechter gestapt in een bezwaarprocedure tegen de Kansspelautoriteit, de toezichthouder op gokvlak. Op verzoek van het kabinet verlengde die vorig jaar onderhands alle vergunningen van de bestaande loterijen waaronder de Postcode Loterij en Lotto (inclusief sportweddenschappentak Toto) tot 2017. De buitenlandse partijen willen dat die vergunningen ongeldig worden verklaard.

Volgens ingewijden gaat het om onder meer de Britse online loterij-aanbieder Lottovate, sportweddenschapreuzen Unibet, Betfair, Betclic en de Europese branche-organisatie van enkele kansspelbedrijven EGBA. De Kansspelautoriteit wil geen namen noemen, maar bevestigt dat zes partijen “meerdere bezwaren” hebben ingediend.

Jurisprudentie

Gezien de huidige jurisprudentie zijn de buitenlandse partijen zeker niet kansloos. Er liggen namelijk al verschillende uitspraken van de hoogste Europese en Nederlandse rechter over dat de verlening van wed- en loterijvergunningen anders moet. Zo oordeelde de Raad van State in 2011 dat de minister van Justitie het Britse Betfair in 2005 had moeten laten meedingen naar kansspelvergunningen voor de Toto en het paardenrennen.

Nu krijgen de Lotto en consorten die, zonder dat andere partijen mogen meedingen naar de vergunning. Dat is in strijd met het mededingingsrecht en mag van Europa alleen als een loterij onder strikte overheidscontrole staat zoals bij de Staatsloterij het geval is. Vanuit die optiek benoemde de Lotto in 2011 een overheidscommissaris.

Vanwege die jurisprudentie belooft het kabinet al jaren een “consistente, transparante en non-discriminatoire” toekenning van vergunningen. Het vorige kabinet deed dat in 2011 in de vorm van een nieuw loterijstelsel dat in 2015 in zou gaan. Het huidige kabinet onderstreepte een jaar later in het regeerakkoord dat de vergunningen voor de miljardenmarkt vanaf 2015 niet meer onderhands afgegeven zouden worden. Maar dat gebeurde vorig jaar alsnog.

De huidige bezwaarprocedures zijn tegen die verlenging. Daarnaast hebben verschillende van de partijen ook zelf een vergunning aangevraagd die is afgewezen. Ook tegen die afwijzingen lopen bezwaarprocedures.

Lobby

Weinig dossiers worden zo zwaar belobbyd in Den Haag als het gokdossier. Loterijen, de Postcode Loterij voorop, dragen jaarlijks namelijk zo’n 500 miljoen euro af aan goede doelen.

De Kamer is gevoelig voor het argument en onderzoeken dat legalisering van online gokken en een nieuw loterijstelsel er mogelijk voor zorgen dat minder geld bij goede doelen terechtkomt. Ook al zijn er even geloofwaardige onderzoeken waaruit blijkt dat dit niet het geval is en er zelfs méér geld bij goede doelen kan komen.

Tot tevredenheid van onder meer de Postcodeloterij kondigde het kabinet vorig jaar “een behoedzame aanpak” aan waarbij het eerst internetgokken wil legaliseren en daarna het loterijstelsel wil moderniseren. Inmiddels verwacht niemand meer dat internetgokken voor 2017 werkelijkheid is, waardoor de loterijen nóg langer zouden moeten wachten.

Gevoeligheid

Dat maakt de juridische bezwaarprocedures des te interessanter. Lottovate en Unibet bevestigen de rechtsgang, maar willen daar verder niet uitgebreid op ingaan vanwege de politieke gevoeligheid. Unibet meldt dat het net zoals de Toto behandeld wil worden, zodat het sportweddenschappen mag aanbieden.

Lottovate-directeur Peter-Paul de Goeij wijst erop dat de rechter eerder heeft geoordeeld dat de vergunning voor de Lotto niet op de juiste manier is verleend.

“Daarom vinden wij dat de verlenging niet klopt. Wij doen het ook met het oog op de toekomst zodat ‘wie zwijgt stemt toe’ niet op ons van toepassing is.”

    • Camil Driessen