Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

‘Beroemde tempel Palmyra staat nog overeind’

Een archieffoto van de tempel van Bel in de Syrische stad Palmyra uit 2010.
Een archieffoto van de tempel van Bel in de Syrische stad Palmyra uit 2010. Foto Reuters/Omar Sanadiki

Een beroemde tempel in de Syrische stad Palmyra, waarover gisteren werd bericht dat die zou zijn opgeblazen door Islamitische Staat (IS), is beschadigd maar staat nog wel overeind. Dat zegt het hoofd Maamoun Abdulkarim van het Syrische ministerie van Oudheden en Musea tegen de BBC.

Abdulkarim bevestigde dat er gisteren een grote explosie heeft plaatsgevonden bij de tempel, maar zei dat de basisstructuur nog intact is gebleven. Het is onduidelijk hoe groot de schade dan wel is, omdat het gebied in handen is van IS en daardoor niet bereikbaar. Tegen The Guardian zei Abdulkarim dat de tempel van veraf is te zien, waardoor bevestigd kon worden dat de tempel nog overeind staat.

Onderdeel van werelderfgoed

Het gaat om de tempel van Bel, die wordt gezien als een van de belangrijkste religieuze gebouwen uit de eerste eeuw en die behoort tot het werelderfgoed. Voordat de oorlog in het gebied uitbrak was het een grote toeristische trekpleister. Vorige week vernietigde IS al een andere tempel in Palmyra, de 2000-jaar-oude Baal-Shamin-tempel. Ook heeft de terreurgroep de hoofdbewaarder van de oudheden in de stad, de 82-jarige Kaled al-Asaad, onthoofd.

Volgens de Syrische autoriteiten wordt er pas meer duidelijk over de schade op het moment dat IS foto’s of beelden verspreidt van de verwoeste tempel. Ook bij de vernietiging van de Baal-Shamin-tempel verspreidde IS, die de stad en mei veroverde en de tempels ziet als een vorm van afgoderij, na afloop trots foto’s en video’s. Het hoofd van de VN-organisatie UNESCO noemde die destructie een “oorlogsdaad”.

Palmyra, ook wel bekend als ‘De stad van duizend zuilen’ was ooit een van de grootste en rijkste steden van het Romeinse Rijk en geldt als een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van het Midden-Oosten.