Arkefly mag niet van Eindhoven vliegen op Aruba en Curaçao

Een toestel van Arkefly.
Een toestel van Arkefly. Foto ANP / Remko de Waal

Arkefly mag niet vliegen naar Curaçao en Aruba vanaf Eindhoven Airport. De luchtvaartmaatschappij wilde dit najaar beginnen met reizen op die bestemmingen, maar het kabinet wil dat vluchten met een sterk verhoogd risico op drugssmokkel alleen mogen landen op een vliegveld dat hier voldoende op kan controleren. Op dit moment heeft alleen Schiphol die middelen.

Dat schrijft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) in een brief aan de Tweede Kamer. Hierdoor kan Arkefly de zogeheten risicovluchten niet uitvoeren. Het bedrijf heeft daarom in overleg met Den Haag besloten de geplande vluchten te verplaatsen naar Schiphol, waar de 100%-controle van reizigers en hun bagage wel kan worden gedaan.

100%-controle

Onder risicovluchten verstaat het kabinet op dit moment vluchten uit Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Suriname en Venezuela. Vanaf 2001 werd op Schiphol begonnen met de 100%-controles om problemen rondom drugssmokkelaars (‘bolletjesslikkers’) aan te pakken. Toentertijd vertrokken er nog geen intercontinentale vluchten vanaf lokale vliegvelden.

Al in mei gaven ambtenaren van drie betrokken ministeries aan dat ze wilden dat het kabinet een stokje zou steken voor de geplande Arkefly-vluchten van en naar Aruba en Curaçao. De kosten om de vluchten te controleren op bolletjesslikkers zouden in de tientallen miljoenen lopen.