Politie Bangkok arresteert verdachte en eist zelf het tipgeld op

De gouden tip wordt beloond. Ook in Thailand, zij het met een verrassende variant. Chef Somyot Poompanmoung van de politie besloot het tipgeld van drie miljoen baht (74.000 euro) die zou leiden tot arrestatie van een verdachte van de bomaanslag op het Erawan-heiligdom op 17 augustus vanmorgen uit te keren aan zijn eigen manschappen. „Dit geld moet uitgekeerd worden aan de autoriteiten die hun werk gedaan hebben”, zei de politiechef. „Deze arrestatie is puur het gevolg van het werk van de politie.”

Op vrijdag viel de politie een appartement binnen in een buitenwijk van Bangkok. Een man werd gearresteerd. In zijn appartement zouden stapels vervalste Turkse paspoorten, kogellagers, ijzeren pijpen en ander materiaal gevonden zijn dat gebruikt zou kunnen worden bij een aanslag.

De man zou 28 jaar oud zijn, maar waar hij vandaan komt en of hij werkelijk iets te maken heeft met de aanslag in Bangkok is onduidelijk. Politiechef Somyot zei te weten dat de man betrokken is. „Het is een persoonlijke wraakactie en geen vorm van internationaal terrorisme”, zei Somyot. Die analyse staat haaks op eerdere uitlatingen van politie- en legerfunctionarissen dat de aanslag gepleegd zou zijn door een netwerk van minimaal tien, deels buitenlandse, terroristen. De autoriteiten dachten dat mogelijk Chinese Oeigoeren of Turkse Grijze Wolven achter de aanslag zouden zitten.

De Thaise autoriteiten krijgen veel kritiek op alle tegenstrijdigheden die ze naar buiten brengen. Zo is onduidelijk of de politie denkt dat de verdachte de dader is of slechts een handlanger. De politie denkt wel dat het onderzoek in een stroomversnelling is geraakt door de arrestatie van de mannelijke verdachte. Na een tweede inval is een arrestatiebevel uitgevaardigd voor een 26-jarige Thaise vrouw en een 40-jarige buitenlander. De ondervraging van de mogelijk 28-jarige man, die waarschijnlijk een buitenlander is en misschien een Turk, gaat door.