Over de haag

We gaan weer beginnen

Uitgerust dankzij het reces, gescherpt door het tussentijdse debat over Griekenland en recentelijk voorbereid door de verschillende fractie-uitjes. De 150 leden van de Tweede Kamer zijn klaar om morgen echt te beginnen. Dan vindt er voor het eerst sinds 30 juni weer het vertrouwde vragenuurtje plaats. Hoogtepunt deze week in de Kamer? Wellicht het dikke-ikkedebat, naar aanleiding van Ruttes kritiek op „de hufterigheid” in de maatschappij. Over zijn opmerking dat een werknemer direct na ontslag met een telefoonnummer van het UWV in zijn handen staat, heeft de premier al zijn spijt uitgesproken. „Te scherp en onduidelijk.” Al te hard kan Rutte niet worden aangepakt: voor je het weet, wijst hij naar ‘dikke ikken’ in de oppositiebankjes.

Vijfje voor Buma

Bij de VVD roepen ze dat het CDA met ‘verantwoordelijkheidsvakantie’ is: als oppositiepartij lekker makkelijk tegenstemmen. Zoals twee weken geleden, toen de christen-democraten zich verrassend tegen verdere steun voor Griekenland uitspraken. Vakantie of niet, die oppositierol blijkt CDA-leider Sybrand Haersma Buma goed te passen, zo blijkt althans uit een enquête van Maurice de Hond. Onder zijn eigen aanhang scoort Buma een 7,4, terwijl de VVD-aanhang hem een 4,9 geeft. In totaal krijgt hij een 5. En dat is in de Haagse zesjescultuur voldoende om als populairste leider het nieuwe seizoen in te gaan. Maar ja, zullen Diederik Samsom (3,6) en Geert Wilders (3,8) zeggen, het blijven peilingen.

Groot denken

Met enige trots kondigde Norbert Klein in zijn eerste nieuwsbrief na het zomerreces de „nieuwe samenstelling” aan van zijn eenmansfractie. Met een slecht belichte foto stelde de voormalige 50Plusser liefst vijf leden van zijn Vrijzinnige Partij aan zijn lezers voor, die „sinds vorige week deel uitmaken van onze vergrote fractie”. Dat Klein voorstander is van ingrijpende staatkundige vernieuwingen, is bekend. Hij wil onder meer een samenvoeging van de Eerste en Tweede Kamer en een regionaal kiesstelsel. Maar een verzesvoudiging van een Kamerfractie zonder verkiezingen te houden is een democratisch novum.

Kamerconcert

En dan is er dit jaar ook nog ruimte voor een feestje. De Eerste en Tweede Kamer bestaan op 16 oktober 200 jaar. Op die datum in 1815 hielden zij voor het eerst een gezamenlijke vergadering. Het bestaan van het parlementaire stelsel waar de laatste tijd, in verband met zijn wisselende meerderheden in Eerste en Tweede Kamer, zo veel over te doen is, wordt op allerlei manieren gevierd en herdacht. Dat gebeurt onder andere op 16 oktober met een bijzondere Verenigde Vergadering van beide Kamers in de Ridderzaal. Prominent op de agenda: de uitdagingen voor de toekomst.