Weer arrestatie Oostenrijks asieldrama, EU-ministers willen overleg

Een Oostenrijkse agent ziet toe hoe asielzoekers zich melden bij een centrum in Traiskirchen.
Een Oostenrijkse agent ziet toe hoe asielzoekers zich melden bij een centrum in Traiskirchen. Foto ANP / Klaus Techt

Terwijl de Hongaarse politie vandaag bekendmaakte een nieuwe verdachte te hebben gearresteerd de vluchtelingentragedie met een vrachtwagen in Oostenrijk, roepen Europese ministers van Binnenlandse Zaken op tot overleg over asielproblematiek. Gisteren heeft de Oostenrijkse politie drie kinderen nog net weten te redden uit een andere vrachtwagen.

De ministers van Binnenlandse Zaken van Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië willen binnen twee weken met hun collega’s om de tafel. Ze willen “onmiddellijke actie”. Dat hebben Bernard Cazeneuve (Frankrijk), Thomas de Maizière (Duitsland) en Theresa May (Groot-Brittannië) spraken elkaar gisteren en verklaren vandaag onder meer dat er uiterlijk eind 2015 in Griekenland en Italië grote vluchtelingencentra komen.

In die centra moet onderscheid worden gemaakt tussen vluchtelingen die aanspraak maken op asiel, en migranten die louter voor economisch gewin naar Europa zijn gekomen. Ook zou er een lijst moeten komen met landen van “veilige herkomst”. Cazeneuve noemt de houding van sommige EU-landen “schandalig”, weet de BBC.

Vier Bulgaren en Afghaan opgepakt

De asielproblematiek werd afgelopen week uitvergroot toen in Oostenrijk een vrachtwagen langs de snelweg werd gevonden met daarin 71 lijken van vluchtelingen. De Hongaarse politie heeft gisteravond een vijfde verdachte opgepakt die te maken zou hebben met de tragedie.

Het zou gaan om een Bulgaarse man. Eerder werden al drie andere Bulgaren en een Afghaan gearresteerd voor de mogelijke betrokkenheid bij de zaak.
De 71 vluchtelingen waren vermoedelijk al dood voor ze het land in waren gekomen. Er wordt vermoed dat de verdachten de slachtoffers hebben opgepikt bij de grens van Hongarije met Servië en vervolgens naar Oostenrijk hebben gebracht.