Waarschuwingen voor gevaarlijk weer - flinke overlast in België

Zware onweersbuien hebben vanmorgen in België voor veel wateroverlast gezorgd. De buien trekken vanochtend over Nederland. Het KNMI waarschuwt dan ook voor gevaarlijk weer.

Foto ANP Christian Traets

Zware onweersbuien hebben vanmorgen in België voor veel wateroverlast gezorgd. Met name in West- en Oost-Vlaanderen is er sprake van schade, zo zegt het Belgische weerinstituut KMI tegenover Belgische media.

In Brugge vielen hagelstenen met een diameter van twee tot drie centimeter. De brandweer in die regio kreeg veel meldingen van ondergelopen kelders en stormschade. Zogeheten supercellen - ronddraaiend onweer op kilometers hoogte - zorgden voor zware windstoten en hagel.

Twitter avatar onweeronline onweer-online Zeer fraaie #supercell momenteel langs de Franse kust, onderweg richting België. #onweer #wallcloud http://t.co/ohpbhNfooR

In het stadje Torhout liep zelfs het hele centrum onder water. Burgemeester Norbert de Cuyper van Torhout zegt in de Belgische krant HLN:

“Even na 05.00 uur is de hel hier losgebarsten. We hebben het rampenplan in werking gesteld en zijn nu volop bezig met de coördinatie en de hulpverlening.”

In Kortemark stortte een huis deels in door een windhoos. Ook in Oostkamp zorgden de windstoten voor veel problemen. Een deel van een gevel kwam naar beneden en bij een andere woning werden enkele ramen weggeblazen. Een paar straten werden afgesloten door de wateroverlast.

KNMI waarschuwt voor gevaarlijk weer

In de loop van de ochtend trekt het onweer van zuidwest in noordoostelijke richting over Nederland. Later vanavond en vannacht trekken opnieuw enkele onweersbuien over het land, lokaal zelfs met hagel en windstoten. De temperatuur ligt overdag rond de 20 graden, in het zuiden kan het broeierig worden met 32 graden.

Blikseminslag

In het Gelderse Elst is een woonboerderij in brand gevlogen na een blikseminslag, meldt persbureau ANP. Een brandweerteam dat is gespecialiseerd in rietenkapbranden, bestrijdt het vuur. De politie helpt de bewoners met het in veiligheid brengen van spullen uit het huis. De brand gaat gepaard met veel rook die langs het nabijgelegen spoor en de snelweg A15 trekt. Op het betreffende deel van de snelweg geldt een snelheidsbeperking vanwege de overtrekkende rook, meldt de brandweer.

Twitter avatar L1weer L1 Weer Onweersbuien Noord-Limburg (Mook tot 8u 27 mm regen) voor zonsopkomst van ver te zien:wolkentoppen 12-13km hoogte #L1 http://t.co/vSaRrGKPlL