Tom Dumoulin pakt zege in etappe Vuelta en heeft leiderstrui terug

Tom Dumoulin heeft vandaag de negende etappe in de Vuelta gewonnen. Hij pakt meteen de leiderstrui terug. Het is tot nu toe al een zeldzaam succesvolle Vuelta voor Nederland.

Tom Dumoulin komt juichend over de streep.
Tom Dumoulin komt juichend over de streep. Foto AFP/ Jose Jordan

Het is tot nu toe een zeldzaam succesvolle Vuelta voor Nederland. Twee dagen geleden nog pakte Lotto-Jumbo-renner Bert-Jan Lindeman een etappezege, vandaag deed Tom Dumoulin namens Giant-Alpecin het nog eens over. Hij pakte meteen ook de leiding in de derde grote ronde van het jaar terug op de Colombiaan Esteban Chaves.

Op de steile slotklim reed Dumoulin, die deze ronde wederom laat zien hoe sterk hij bergop is, in de laatste meters Tourwinnaar Chris Froome voorbij. Op zijn derde adem, want hij werd kort daarvoor gelost door Froome, die de ritzege leek te gaan pakken. Chaves kon in de slotkilometers niet mee. Joaquim Rodriguez eindigde achter Dumoulin en Froome als derde in de etappe.

Dumoulin heeft nu na de eerste Vueltaweek in het klassement bijna een minuut voorsprong op nummer twee Rodriguez en nummer drie Chaves. De Nederlander is geen man voor dat klassement, zo heeft hij zelf gezegd, maar hoelang hij die bewering gezien zijn vorm nog kan volhouden, is de vraag. Dumoulin had eerder na de vijfde etappe de leiding in het klassement gegrepen, maar verloor de rode trui een dag later al weer aan Chaves.

Vuurwerk op slotklim

Onder de ontsnappers vandaag waren de Nederlanders Maarten Tjallingii en Danny van Poppel. Die werden bijgehaald, waarna de etappe vervolgens open werd gebroken op de slotklim. Nairo Quintana, de nummer twee van de Tour, die revanche wil op Froome in de Vuelta, en Alejandro Valverde vielen als eersten aan. Daarna besloot Dumoulin ervandoor te gaan. Hij werd bijgehaald door Froome en Rodriguez, maar dankzij een ijzersterke eindspurt pakte hij toch de zege.

Bekijk beelden van de slotkilometers terug bij de NOS.

‘Beste vorm ooit’

Dumoulin reed na de mislukte Tour de France - hij kwam hard ten val in de eerste week en kon niet verder - geen enkele wedstrijd meer. Naar de Vuelta is hij in grootse vorm gekomen, zo erkende hij vandaag na de etappe ook. Dumoulin sprak volgens ANP zelfs van zijn “beste vorm ooit”:

“Ik had nooit verwacht dat ik dit kon op zo’n steile klim. (…) Ik hield vol op de steile stukken en viel aan op de vlakkere gedeelten.”

De Limburger maakt zich vooralsnog geen illusies over een eindzege in de ronde:

“Het gaat steeds beter op de hellingen, maar dat is niet realistisch. Er komen nog heel lange beklimmingen aan en ik zie wel hoe het daar gaat. Als ik mee kan, is het mooi. Als het niet lukt, ook goed.”

Interview met Dumoulin na de etappe: