Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Protest bij Japans parlement tegen meer bevoegdheden leger

Een deel van de opkomst vandaag bij de protesten tegen de plannen van premier Abe.
Een deel van de opkomst vandaag bij de protesten tegen de plannen van premier Abe. Foto Reuters / Kyodo

“Nee tegen oorlogwetgeving!” Tienduizenden demonstranten protesteren vandaag bij het parlementsgebouw van de Japanse regering in Tokio. Ze willen niet dat premier Shinzo Abe komende maand bevoegdheden van het leger uitbreidt.

Abe wil voor 27 september nieuwe wetten doorvoeren die het Japanse leger, sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog aan banden middels een pacifistische grondwet, in staat stelt in te grijpen bij internationale conflicten.

‘Weg met abe!’

De demonstratie van vandaag is volgens AP een van de omvangrijkste van deze zomer die eerder al gekenmerkt werd door betogingen vóór het pacifisme. De demonstranten roepen leuzen als “nee tegen oorlogwetgeving” en “weg met Abe”. Ze eisen dat de wetsvoorstellen worden geschrapt.

Japan kent op initiatief van de Verenigde Staten sinds het einde van WOII een pacifistische grondwet en defensie is dan ook officieel een leger ter zelfverdediging. Japan verdedigt derhalve alleen de eigen landsgrenzen maar vorig jaar besloot het kabinet de wetgeving ruimer te interpreteren.

De VS kunnen zich hier inmiddels in vinden. Japan zou in dat geval een coalitiepartner kunnen worden in bijvoorbeeld de strijd tegen Islamitische Staat, of andere conflicten waar de VS bij betrokken zijn. Het parlement neemt naar verwachting eind september een definitief besluit.

‘Bring down Abe’s regime’. Studenten in hongerstaking bij het parlement.