Opnieuw tientallen burgerdoden in Jemen na luchtaanval coalitie

Inheemse strijders, op de hand van de verbannen president in Taiz waar flink gevochten wordt met de Houthi-rebellen.
Inheemse strijders, op de hand van de verbannen president in Taiz waar flink gevochten wordt met de Houthi-rebellen. Foto ANP / Abdulnasser Alseddik

Voor de tweede keer binnen enkele dagen zijn bij luchtaanvallen door de Saoedische coalitie tientallen Jemenitische burgers omgekomen. Vandaag kwamen bij een bottelarij 36 arbeiders om.

De coalitie bestookt sinds maart de Houthi-rebellen, gesteund door Iran, in een poging de verbannen president Abd-Rabbu Mansour Hadi weer aan de macht te krijgen. In die tijd zijn zeker 4.300 mensen omgekomen, melden mensenrechtenorganisaties. Volgens Reuters wordt Jemen geteisterd door ziekten en armoede.

“Het bergen van de slachtoffers is voltooid”, aldus een inwoner van de regio Hajjah waar de luchtaanval plaatshad. “De lichamen zijn, veelal verbrand of in stukken gereten, uit de ravage van de fabriek getrokken.”

Vrijdag werden aan de frontlinie bij de stad Taiz al 65 mensen gedood, onder wie veelal burgers. In juli werd een melkfabriek getroffen waarbij eveneens tientallen burgerdoden vielen, waaronder kinderen. Amnesty International zei eerder deze maand dat de Saoedische coalitie een “bloedig spoor van burgerdoden” nalaat.