Opgepakte ‘hoofdverdachte’ van bomaanslag Bangkok blijft mysterie

Zon tweehonderd paspoorten zijn gevonden, veel ervan volkomen blanco. De nationaliteit van de man is niet duidelijk of vrijgegeven.
Zon tweehonderd paspoorten zijn gevonden, veel ervan volkomen blanco. De nationaliteit van de man is niet duidelijk of vrijgegeven. Foto AP

Terwijl belastend bewijs opeengestapeld wordt door de Thaise politie, blijft de gisteren opgepakte ‘hoofdverdachte’ een mysterie.

Rechercheurs rekenen onder het bewijsmateriaal inmiddels een rijkdom aan explosieven, ontstekingsmechanismen, meststoffen en een grote hoeveelheid valse paspoorten. Dit alles werd gevonden in een armoedig ogend appartement in Bangkok, aldus Reuters.

Maar de man die gisteren vanwege grote gelijkenis met de als hoofdverdachte bestempelde man werd opgepakt, laat nauwelijks iets los. Wat zijn nationaliteit is, of hij deel uitmaakt van een groepering en of het verzamelde bewijs daadwerkelijk aan hem te verbinden is, blijft onduidelijk. Volgens AP heeft de politie gezegd dat de man zich niet coöperatief opstelt: hij zou vooral leugens vertellen, onder meer over hoe hij Thailand is binnengekomen.

‘Rustige buurman’

Volgens omwonenden deelde de bewoner van het appartement, die er vrijdag voor het laatste gezien is, de woning met een andere man. Volgens Reuters wordt de bewoner omschreven als een “rustige buur” en zou hij zijn woning zelden hebben verlaten.

Een agent die op basis van anonimiteit met het persbureau praatte kon behalve over het gevonden bewijsmateriaal weinig kwijt. De politie zou als motief voor de dodelijkste aanslag ooit in Thailand in de richting denken van een persoonlijk motief en niet zozeer aan terrorisme.