Nog even terugkijken: de sensationele slotkilometers van Tom Dumoulin

Het was indrukwekkend hoe Tom Dumoulin vandaag de negende etappe won in de Vuelta. Hij versloeg Tourwinnaar Chris Froome in een sprintje. Bekijk de beelden terug.

Tom Dumoulin rijdt Chris Froome voorbij en wint de negende etappe in de Vuelta.
Tom Dumoulin rijdt Chris Froome voorbij en wint de negende etappe in de Vuelta. Foto AFP/ Jose Jordan

Wielerminnend Nederland wordt verwend deze Ronde van Spanje. Vrijdag nog reed Bert-Jan Lindeman (Lotto NL-Jumbo) solo naar de winst in een bergetappe en twee dagen later is daar Tom Dumoulin (Giant-Alpecin), die niet alleen even Tourwinnaar Chris Froome (steil) bergop eraf rijdt in een sprintje, maar ook nog eens voor de tweede keer de rode leiderstrui in handen heeft.

Sinds 2002 zijn er niet twee Nederlandse etappewinnaars geweest in een grote ronde, toen Karsten Kroon en Michael Boogerd in de Tour elk een rit pakten. De manier waarop Dumoulin vandaag won, heeft veel lof geoogst. Ook bij de verslagen Froome. De slotkilometers zijn dan ook de moeite waard om terug te kijken.

Beelden via Sporza:
https://youtu.be/sq0LxFOBRYc

Of met Engels commentaar, via Eurosport:

Erop en erover

Dumoulin ging op de vier kilometer lange slotklim in eerste instantie goed mee met klassementsrenners - een term die de erkend tijdrijder nog steeds niet aan zichzelf wil toedichten - als Valverde, Quintana, Rodriguez, Roche, Chaves (leider tot vandaag) en Froome. In de laatste kilometers ging hij er zelf vandoor.

Tot een kilometer voor het einde verdedigde de Limburger een voorsprong van zo’n tien seconden. Froome en Rodriguez liepen echter snel op hem in. De in Kenia geboren Brit, vrijdag tijdens de door Lindeman gewonnen bergrit nog op een minuut achterstand gereden, ging vervolgens over Dumoulin heen. De commentatoren van de NOS gingen er toen al van uit dat Froome de zege ging pakken. Dumoulin kon alleen nog één keer aanzetten, en hard ook. Honderdvijftig meter voor het einde ging hij er doodleuk nog voorbij.

‘What the fuck’

Hij kon het zelf ook amper geloven.

Twitter avatar tom_dumoulin Tom Dumoulin What. The. Fuck! I can’t believe this! Winning on a steep climb like this… Amazing feeling!
Twitter avatar tom_dumoulin Tom Dumoulin And thank you to everyone involved in helping me with recovery after my crash @letour!
Twitter avatar tom_dumoulin Tom Dumoulin But the biggest thank you to my lovely girlfriend who put me back on track and convinced me to work hard and come back stronger!

Froome had ook lovende woorden voor de jonge Nederlander. De Brit was er “kapot van” dat hij de rit niet won, die hij eventjes dacht binnen te hebben.

“Hij laat een ongelofelijke vorm zien in deze race. Ik neem mijn petje voor hem af. Hij is nog een jonge wielrenner met een hele mooie toekomst voor de boeg.”

Vuelta winnen? ‘Nee’

Dumoulin heeft inmiddels een kleine minuut voorsprong in het klassement op Rodriguez en Chaves, de man van wie hij voor de tweede keer deze ronde de rode trui afpakte. Maar de Vuelta winnen? Nee, dat gaat volgens hem niet gebeuren, zo zei hij volgens ANP.

“Het gaat steeds beter op de hellingen, maar dat is niet realistisch. Er komen nog heel lange beklimmingen aan en ik zie wel hoe het daar gaat. Als ik meekan, is het mooi. Als het niet lukt, ook goed.”