Kwakkelend FC Twente ontslaat trainer Alfred Schreuder

De slechte competitiestart gaf de doorslag: FC Twente heeft trainer Alfred Schreuder ontslagen. De Tukkers staan momenteel zestiende in de Eredivisie met één puntje.

Foto ANP/ Vincent Jannink

FC Twente heeft trainer Alfred Schreuder ontslagen. Zijn positie is volgens de club onhoudbaar geworden dankzij de slechte resultaten in de Eredivisie. Twente, de afgelopen jaren een vaste naam boven in de ranglijst en zelfs een keer kampioen in 2010, staat met slechts één punt op de zestiende plaats in de competitie.

Gisteren verloor Twente de derby met Heracles Almelo nog met 2-0. Schreuder zei toen dat hij er niet aan dacht om zelf op te stappen. Voorzitter Aldo van der Laan zegt nu dat er “onvoldoende perspectief” is om met Schreuder verder te gaan. “Het is duidelijk dat de teleurstellende seizoensstart daar een doorslaggevende rol bij speelt”. Schreuder had nog een contract tot 2019. Assistent René Hake neemt voorlopig de trainerstaken waar.

“Hoe lastig het ook was, ik wilde doorgaan. Vorig seizoen hadden we ook een slechte start met vier punten uit de eerste vier wedstrijden. Uiteindelijk stonden we in de winterstop op de vierde plaats.” - Alfred Schreuder vanmiddag tegen Voetbal International.

Financiële problemen

Schreuders positie was eigenlijk al langere tijd zeer broos. En die positie ging hand in hand met de financiële problemen waarin de club verkeert: een liquiditeitstekort, een schuldberg van tientallen miljoenen euro’s. Toen de acute problemen zich vorig seizoen openbaarden, keerden supporters zich ook en masse mede tegen de technische staf: het voetbal was saai en zielloos. Onze sportredacteur Bart Hinke schreef vorige week nog in NRC dat zich zo de “etterende processen” openbaarden rond een trainer “die kennelijk sneuvelen moet”:

“Wie binnen de club Schreuders salaris (oplopend naar 8 ton, zo bleek) lekte naar De Telegraaf, kan niet anders dan tot doel hebben gehad het minimale draagvlak onder Schreuder aan diggelen te slaan.

Ook de Twente-commissarissen Joop de Winter en Hennie ten Hag staken er nog een mes in, toen zij in de lokale krant TC Tubantia het eigengereide optreden van ex-voorzitter Joop Munsterman illustreerden met het voorbeeld van het “megacontract” voor Schreuder. Dat zou door Munsterman en Schreuder bedisseld zijn zonder dat zij er van wisten.”

Tiende

De 42-jarige Schreuder werd in februari 2013 interim-trainer van Twente na het opstappen van Steve McLaren. Schreuder deelde de positie toen met Michel Jansen, omdat hij nog niet over de juiste trainerspapieren beschikte. In juli vorig jaar werd Schreuder alleen hoofdtrainer. De club eindigde teleurstellend als tiende in de Eredivisie en werd in de halve finale van de KNVB Beker uitgeschakeld door PEC Zwolle.