Koenders vraagt aandacht voor lot verdwenen Syrische activisten

Foto eind 2013 toont Syrische soldaten die staan bij de lichamen van wat het regime 'terroristen' noemt.
Foto eind 2013 toont Syrische soldaten die staan bij de lichamen van wat het regime 'terroristen' noemt. Foto EPA/SANA

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) pleit voor de onmiddellijke vrijlating van vier Syrische mensenrechtenactivisten, meldt persbureau ANP. Het is vandaag de internationale VN-dag tegen gedwongen verdwijningen.

Het gaat om de zogeheten Douma Four die in december 2013 door gewapende mannen werden ontvoerd. Sindsdien is niets over hun lot bekend. Koenders:

“Er heerst een ijzige stilte rondom de wandaden en massamoorden van het regime-Assad. De belangrijke strijd die wij dag in dag uit tegen IS voeren, mag nooit leiden tot passiviteit rond de massale mensenrechtenschendingen door Assad. De Douma Four zijn de helden van deze tijd.”

Razan Zeitouneh, Samira al-Khalil, Wael Hamade en Nazem Hammadi zijn vier Syriërs die via het Violations Documentation Centre (VDC) verslag deden van mensenrechtenschendingen in Syrië.

Vier jaar oorlog in Syrië: duizenden doden, vluchtelingen en vermisten

Sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië zijn zeker 230.000 mensen om het leven gekomen. De oorlog begon in maart 2011. Volgens de Verenigde Naties zijn er door de oorlog naast de doden een miljoen mensen gewond geraakt. Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen.

Daarnaast zijn volgens mensenrechtenorganisaties in Syrië ruim 28.000 mensen vermist na kidnapping. Voor het lot van deze mensen en de door Koenders genoemde mensenrechtenactivisten moet worden gevreesd. Uit foto’s die het land uit gesmokkeld zijn, bleek eerder dat het regime op grote schaal mensen martelt en oorlogsmisdaden pleegt.

Een voormalig forensisch fotograaf, die voor het regime werkte, wist meer dan 55.000 foto’s over te dragen aan de FBI, die ongeveer 11.000 slachtoffers daaruit destilleerden. Juristen en de FBI beoordeelden de beelden als onomstotelijk bewijs in een rapport (waarschuwing:bevat schokkende beelden).