‘Geredde smokkelkinderen uit Oostenrijks ziekenhuis verdwenen’

Situatie in een Oostenrijks opvangcentrum voor vluchtelingen.
Situatie in een Oostenrijks opvangcentrum voor vluchtelingen. Foto ANP / Herbert P. Oczeret

De drie kinderen die gisteren met uitdrogingsverschijnselen gered werden uit een smokkeltruck in Oostenrijk, zijn spoorloos verdwenen uit het ziekenhuis waar ze werden behandeld. Het drietal is er volgens de Oostenrijkse politie met vader en moeder vandoor gegaan.

De BBC meldt dat de kinderen behandeld werden in een ziekenhuis in Braunau am Inn nadat ze daar met ernstige uitdrogingsverschijnselen heen werden gebracht. Ze werden gered uit een vrachtwagen, die werd bestuurd door een 29-jarige Roemeen. In totaal zaten 26 vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan en Bangladesh in het voertuig. De drie kinderen zijn twee meisjes en een jongen tussen de één en vijf jaar oud.

Een BBC-verslaggeefster ter plaatse zegt dat ze nog dezelfde dag het ziekenhuis hebben verlaten. Dit terwijl de kinderen volgens de politie “ernstig ziek en bewusteloos” waren toen ze werden gevonden.

De Oostenrijkse autoriteiten houden er rekening mee dat de familie probeert de grens met Duitsland over te steken in een poging te ontsnappen aan uitzetting naar Hongarije.