Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

EU-ministers op 14 september bijeen over migranten en vluchtelingen

Een jong meisje staat bij een hek in een registratiekamp in Presovo in Servië. Daar kwamen vandaag vluchtelingen en migranten uit Syrië aan.
Een jong meisje staat bij een hek in een registratiekamp in Presovo in Servië. Daar kwamen vandaag vluchtelingen en migranten uit Syrië aan. Foto AFP/ Aris Messinis

De ministers van Binnenlandse Zaken van de 28 EU-landen komen op 14 september in Luxemburg bijeen om te praten over de situatie rond de toestroom van asielzoekers in Europa. Dat maakte het land, dat sinds vorige maand het roulerende EU-voorzitterschap heeft, vanavond bekend.

Het probleem rond de migranten en vluchtelingen heeft recent “ongeëvenaarde proporties” aangenomen, zo staat volgens persbureau Reuters in de officiële verklaring van het land. Daarom is een nieuwe top nodig.

“Om de situatie op de grond en de politieke maatregelen die genomen zijn te beoordelen en nieuwe stappen om het Europese antwoord krachtiger te maken te bespreken.”

De ministers van Binnenlandse Zaken van Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië hadden vandaag al opgeroepen tot een nieuwe top binnen twee weken, want ze willen “onmiddellijke actie”. Zij zeiden onder meer uiterlijk eind 2015 grote vluchtelingencentra in Griekenland en Italië te willen hebben.

In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn er ongeveer 340.000 asielzoekers naar de EU gekomen, zo blijkt uit cijfers van Frontex, het EU-agentschap dat de buitengrenzen bewaakt. Vorig jaar waren dat er nog 123.000.