Vitesse ruim langs Cambuur, Roda JC drukt AZ verder in de zorgen

Roda JC speler Rostyn Griffiths (l) passeert AZ keeper Sergio Rochet.
Roda JC speler Rostyn Griffiths (l) passeert AZ keeper Sergio Rochet. Foto ANP

Vitesse heeft Cambuur met 4-1 verslagen. Eerder op de middag won Ajax ook al van ADO. In Alkmaar liet AZ zich verrassen door promovendus Roda JC: 0-1.

Vitesse maakt het in slotfase af

Twee van de doelpuntenmakers voor de Arnhemmers zijn eigendom van Chelsea. Lewis Baker mocht al na twee minuten aanleggen vanaf elf meter, Dominic Solanke zette in de allerlaatste minuut de eindstand op het scorebord.

Tussendoor miste Baker nog een pingel maar Abiola Dauda (voor rust) en Guram Kashia tekenden beide voor doelpunten. Met name de goal van Dauda kwam op een belangrijk moment: Sander van de Streek had Cambuur vier minuten daarvoor op gelijke hoogte gebracht.

AZ verder in de problemen

In Europa knap gekwalificeerd voor de groepsfase van de Europa League, maar in eigen land wacht AZ nog steeds op de eerste competitiezege. De ploeg van trainer John van den Brom verslikte zich in eigen huis in Roda JC dat na ruim een half uur spelen de enige treffer van de middag liet noteren via Rostyn Griffiths.

AZ heeft na vier duels nog maar twee punten en staat daarmee maar een punt boven de degradatiezone.

El Ghazi neemt Ajax weer bij de hand

Hij wordt zo’n beetje de belangrijkste man bij Ajax: Anwar El Ghazi. De aanvaller schroefde zijn doelpuntentotaal tegen ADO op van vier naar zes en gaf een assist. De Amsterdammers waren in de Arena met 4-0 dan ook een maatje of twee te groot voor de Hagenaars.

El Ghazi opende de score na een kwartier spelen en binnen vijf minuten bracht hij Davy Klaassen in stelling om de marge te verdubbelen. Na rust kon Ajax op cruisecontrol uitlopen naar de 4-0. Joel Veltman en opnieuw El Ghazi tekenden voor de laatste twee treffers.

Met de zege op ADO behoudt Ajax de 100 procent score en blijft het koploper met 12 punten uit vier duels. Voor El Ghazi was het al weer de derde wedstrijd dit seizoen waarin hij tweemaal doel trof.

Twitter avatar vkwillemvissers Willem Vissers Vandaag mooi voetbal van #Ajax gezien. Mag ook wel een keer. En sublieme cijfers: 4 gespeeld, 12 punten. 12 doelpunten, 0 tegen. #ajaado
Twitter avatar MariovanderEnde Mario van der Ende Beetje ruimte…. Ajax op 1-0 El Ghazi. #AjaADO 16’min http://t.co/3j77IJcOJ4