Egypte stemt in najaar voor nieuw parlement. Het zit al sinds 2012 zonder

Al ruim drie jaar zit Egypte zonder parlement, maar daar gaat dit jaar verandering in komen. Vandaag maakte de verkiezingscommissie in het land bekend wanneer er verkiezingen zullen plaatsvinden.

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi.
De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi. Foto AFP/ Ivan Sekretarev

Al ruim drie jaar zit Egypte zonder parlement, maar daar moet dit jaar verandering in komen. Vandaag maakte de verkiezingscommissie in het land bekend wanneer er verkiezingen zullen plaatsvinden. De eerste fase, waarin de helft van de bestuursgebieden stemt, vindt plaats op 18 en 19 oktober. De tweede, waarin de overige bestuursgebieden stemmen, vinden plaats op 22 en 23 november, melden de internationale persbureaus.

De parlementsverkiezingen zijn de laatste stap van de ‘roadmap’, het stappenplan naar democratie die volgens critici besmet is geraakt door de hardhandige aanpak van dissidenten in het land. De eerste stemfase zou al afgelopen maart plaatsvinden, schrijft persbureau Reuters, maar werd vertraagd omdat een gerechtshof oordeelde dat een deel van een van de verkiezingswetten ongrondwettelijk was.

Al drie jaar geen parlement

Egypte zit al sinds juni 2012 zonder parlement, toen een gerechtshof het democratisch gekozen parlement dat er toen zat ontbond. Het draaide zo een van de voornaamste successen van de opstand tegen dictator Hosni Mubarak tijdens de Arabische Lente in 2011 terug. Vervolgens werd de eerste democratisch gekozen president van het land, Mohammed Morsi, afgezet in 2013 door legerleider Abdel Fattah al-Sisi, die sindsdien het land leidt.

Het leger kwam toen met de ‘roadmap’ richting democratie, waarna er een bloedige, harde aanpak van islamisten in het land kwam. Honderden mensen werden gedood tijdens protesten op straat, duizenden werden gearresteerd.