Duizenden Maleisiërs straat op om vertrek premier te eisen

Maleisische demonstranten zingen een protestlied in Kuala Lumpur. Het is al de vierde grote demonstratie de afgelopen week.
Maleisische demonstranten zingen een protestlied in Kuala Lumpur. Het is al de vierde grote demonstratie de afgelopen week. Foto EPA/Fazry Ismail/Ritchie B. Tongo

Voor de tweede achtereenvolgende dag zijn duizenden Maleisiërs in de hoofdstad Kuala Lumpur de straat opgegaan om het vertrek te eisen van premier Najib Razak, die is verwikkeld in een corruptieschandaal.

De meeste demonstranten sliepen vannacht op straat in hun gele t-shirt van de Bersih-beweging, de coalitie voor schone en eerlijke verkiezingen. Oud-premier Mahathir Mohamad, die de roep om het aftreden van Najib heeft ondersteund, kwam gisteren onverwacht opdagen om de demonstranten te vertellen vooral “door te gaan”.

Het schandaal draait om een investeringsfonds van de overheid, 1MDB, waar Najib voorheen aan het roer stond. In 2013, kort voor de verkiezingen, zou 634 miljoen euro zijn overgemaakt naar een particuliere rekening van de premier door organisaties die gelieerd waren aan 1MDB. Het fonds werd in 2009 opgezet door Najib om nieuwe industrieën te helpen ontwikkelen. Na enkele onfortuinlijke investeringen in het buitenland kampt 1MDB, waar de premier nog altijd adviseur is, inmiddels met een schuld van bijna 10 miljard euro.

De premier heeft tot nu toe ontkend dat hij iets verkeerds heeft gedaan en haalde uit naar de demonstranten:

“Degenen in hun gele tenue maken onze goede naam te schande en het aangezicht van Maleisië naar de buitenwereld.”

De demonstranten lijken tot nu toe te proberen de demonstratie zo ordelijk mogelijk te laten verlopen:

Twitter avatar Kama7esh Kamles Kumar Due to the mass complaints on the vuvuzela, #Bersih organisers trying to dissuade people from blowing them horns http://t.co/i2s25GJY3K
Twitter avatar PeteTeo Pete Teo Non-Muslims gave space & kept silent while the Muslims pray at #Bersih. When we get it right Msia is beautiful. http://t.co/RzWyXYD5Z2
Twitter avatar official__SSM ❤señorita_Sasha❤ Time to clean the unclean! #Bersih4 #bersih http://t.co/UIIWz5MJGE

De oproerpolitie is ook vandaag weer op de been om te voorkomen dat de demonstranten naar het Onafhankelijkheidsplein kunnen lopen. Dat is afgesloten met barricades. Maandag viert het land een nationale feestdag. Najibs partij het Nationale Front heeft de afgelopen twee verkiezingen steeds minder steun gekregen.

Foto EPA/Ritchie B. Tongo

De Maleisische oproerpolitie heeft barricades opgeworpen tegen de demonstranten. Foto EPA/Ritchie B. Tongo