Dit is wat je moet weten over volgende week

Deze week: nieuw academisch en politiek jaar, hypermoderne fietsfabriek

Foto ANP

Zondag, het begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

1. Na een week feesten, zuipen en de stad verkennen is het tijd voor het serieuze werk. Het academisch jaar start maandag op (bijna) alle universiteiten. Wie dit jaar begint als student, kan voor het eerst alleen maar lenen. Zo houd je studeren toch nog betaalbaar. En voor wie er na het studeren goed wil boeren: ga econometrie studeren. Of bij het corps.

2. Nog niet uitgekeken op schepen na Sail? Op dinsdag begint HISWA te water, zeg maar de buitenvariant van de jaarlijkse beurs in de Amsterdamse RAI. Ter voorpret: dit zijn de duurste schepen ter wereld.

Op dezelfde dag houdt burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb de H.J. Schoo-lezing. Zijn thema? “De roep van de stad.” De lezing wordt elk jaar aan het begin van het nieuwe politieke jaar gehouden.

3. Een politiek jaar dat woensdag “sportief” wordt geopend in Den Haag. Teams van politici en zakenmensen gaan een potje tegen elkaar sporten. Want zeg je sport, dan zeg je verbroedering, nietwaar?

Ook op woensdag: cijfers van het CBS. “Van kip tot kipfilet” is het thema. Want hoeveel kost een stukje kipfilet ons? En hoe is de prijs opgebouwd?

4. Donderdag komen de aandeelhouders van jenever- en likeurenproducent Bols bijeen voor de aandeelhoudersvergadering, in Amsterdam. Het bedrijf ging begin dit jaar naar de beurs. Zo wil het een internationaal, trendy merk worden.

Diezelfde dag reist de koning af naar Dieren. Daar (her)opent Gazelle zijn hernieuwde fietsfabriek. Die heeft een Engelse naam gekregen (“Gazelle Innovation & Production Center”) en is hypermodern. Kijk maar.

In Turkije komt de G20 (afgevaardigden van de grootste twintig economieën ter wereld) bij elkaar. Op de planning: overleg tussen financiële ministers en leden van de centrale bank.

Ook op donderdag komt het CBS met cijfers, ditmaal over de haven in Rotterdam. Om nu alvast te lezen: is er in de haven van de toekomst nog plaats voor werknemers?

5. De cijfers van het CBS sluiten mooi aan bij de Wereldhavendagen die vrijdag in Rotterdam beginnen. Een weekend lang vaartuigen, water en vuurwerk. Inderdaad, het zijn goede weken voor schepenliefhebbers.