Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Burgemeester Heidenau bedreigd om opvang asielzoekers

De politie bewaakt de toegang naar de opvanglocatie in Heidenau.
De politie bewaakt de toegang naar de opvanglocatie in Heidenau. Foto EPA/Sebastian Willnow

De burgemeester van het Duitse Heidenau, Jürgen Opitz, is door rechtsextremisten bedreigd vanwege de opvang van vluchtelingen in zijn stad. In zijn brievenbus zat donderdag een briefje met een verwijzing naar een ‘concrete dreiging met geweld’.

De christendemocraat liet aan de Duitse krant Sonntag-Express weten beveiliging te overwegen. Maar bang is de burgemeester van het plaatsje bij Dresden niet geworden na de brief.

“Ik blijf me tegen racisme uitspreken en me ervoor inzetten dat de mensen in Heidenau zich om de vluchtelingen bekommeren.”

Er waren afgelopen week meerdere protesten in Heidenau, waar in een oude bouwmarkt ongeveer 250 vluchtelingen worden opgevangen. Vorige week zaterdag raakten zeker dertig agenten gewond tijdens rellen die uitbraken na een demonstratie. Verschillende politici hebben het geweld scherp veroordeeld. Toen bondskanselier afgelopen week de opvang bezocht, werd ze uitgejouwd door tientallen rechts-extremisten die haar stonden op te wachten.

In de krant Bild spreken honderd prominente Duitsers uit de politiek, wetenschap, kunst en media zich vandaag uit om vluchtelingen te helpen. ’100 stemmen tegen vluchtelingenhaat’ kopt de krant.