Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Activisten: IS verwoest beroemde tempel van Bel in Palmyra

De oude stad Palmyra.
De oude stad Palmyra. Foto AP

Voor de tweede keer binnen een maand zou de extremistisch jihadistische groepering Islamitische Staat een beroemde tempel in de Syrische stad Palmyra hebben verwoest. Dat hebben het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, de Britse organisatie die met hulp van activisten op de grond al jaren de burgeroorlog monitort, en activisten op sociale media laten weten volgens persbureau Reuters.

Het gaat om de tempel van Bel, een van de belangrijkste bouwwerken in de stad, die tot het werelderfgoed behoort en tot het uitbreken van de oorlog in 2011 de
populairste toeristische trekpleister in Syrië was. Het is onduidelijk hoeveel van de tempel verwoest is, meldt het Observatorium.

De activistengroep Raqqa is Being Slaughtered Silently op Twitter:

Twitter avatar Raqqa_SL الرقة تذبح بصمت #BREAKING #ISIS Blowing Bul Temple in #Palmyra one of the biggest and most important Temple In the Middle East #Syria http://t.co/wD9rJtPOcC

Vorige week brachten IS-strijders explosieven tot ontploffing in de Baal Shamin-tempel, een daad die UNESCO een “oorlogsdaad” heeft genoemd. Deze maand onthoofdde de groepering ook de 82-jarige archeoloog die zich de afgelopen veertig jaar over Palmyra had ontfermd.

IS kreeg in mei van dit jaar de controle over Palmyra na een plotseling offensief.