Miauw

YouTube? De beste kattenfilmpjes zie je op een festival

foto ANP

Zeg je kattenfilmpjes, dan zeg je YouTube. Natuurlijk, schreeuwende geiten zijn populair en ook honden die I Wruff you blaffen hebben miljoenen views. Maar kattenfilmpjes zijn veruit het meest bekeken. En niet alleen via de smartphone. Vandaag is - voor de derde keer - het Cat Video Festival in Wenen, naar voorbeeld van het Walker Cat Video Festival in Minneapolis. Daarover schreef de BBC:

“…but the cats have been at the forefront of the cultural movement. The internet loves the idea that cats are in the know. They’ve got the answer, and they might just tell us some day.”

En Buzzfeed:

“Proof that 13,000 fans of cat videos can’t be wrong.”

Foto Walker Art Centre

Foto Walker Art Centre

Ook in Nijmegen zijn ze om

8.571.554 bekeken op YouTube, maar dit filmpje kreeg een ereplaats tijdens het speciale kattenfilmprogramma van filmfestival Go Short Nijmegen. Het was de eerste keer dat Go Short een kattenfilmprogramma organiseerde. Directeur Kirsten Ruber is enthousiast:

“Ik kijk zelf ook eindeloos veel kattenfilmpjes en vond het direct een goed idee.”

Go Short zit in een netwerk met andere kortefilmfestivals in Europa waarbinnen veel wordt uitgewisseld. En daarom stelde curator Marija Milovanovic van het Weense kattenvideofestival het programma op Go Short Nijmegen samen. “Het leek ons mooi om het beste van het internet te mengen met artistiekere en professionelere kattenvideo’s”, zegt Milovanovic.

Zoals deze, bijvoorbeeld:

In het psychedelische Welcome to Kitty City waan je je als kijker opgesloten in een arcadespel met repetitieve synthesizermuziek en ritmisch hobbelende kattenanimaties. Dansende huizen met kattenoren en poezen in de vorm van achtpotige monsters en overstekende auto’s maakten het tot een ware trip.

Cashen met je kat

YouTube maakte een filmster van katten als Maru, Grumpy Cat en Lil Bub. De doosminnende Maru heeft meer dan een half miljoen subscribers en zijn video’s zijn meer dan honderd miljoen keer bekeken. Ook de baasjes van Grumpy Cat en Lil Bub konden stoppen met werken . Mike Bridavsky, het baasje van Lil Bub, tourt met zijn kat, geeft interviews en verkoopt Lil Bub-merchandise. Van koffiemokken tot truien. En ook van Grumpy Cat kan je van alles kopen, en vorig jaar verscheen de tv-film Grumpy Cat’s Worst Christmas Ever.

Hoe kan het dat wij als mensen zo graag naar katten kijken? Kirsten Ruber:

“Katten zijn eigenlijk een soort aliens. Je kunt ze niets leren en ze doen waar ze zelf zin in hebben. Dat vinden wij als mensen mateloos interessant, we denken dat ze heel veel van ons houden en krijgen er maar geen genoeg van.”

Een eigen filmfestival voor katten vindt Marija Milovanovic een logische volgende stap. Ze legt uit dat mensen hun liefde voor katten graag met anderen willen delen. “Als je met duizenden kattenfans op een grasveld samenkomt, geeft dat een totaal andere energie dan wanneer je thuis in je eentje achter je computer naar YouTube kijkt.”

Deze kattenfilmpjes moet je, volgens de organisatie van het Cat Video Festival in Wenen, in elk geval gezien hebben: