Verkerk heeft als enige succes

Met een derde plaats op de WK judo in Astana bezorgde Marhinde Verkerk vrijdag niet alleen zichzelf een euforisch gevoel. De 29-jarige Rotterdamse, uitkomend in de klasse tot 78 kilogram, voorkwam ook dat Nederland na de vijfde dag van het toernooi nog met lege handen stond. Verkerk veroverde brons ten koste van de Poolse Daria Pogorzelec. Vorig jaar nog scheurde de wereldkampioen van 2009 en winnaar van het mondiale zilver in 2013 de kruisband in haar linkerknie en eerder deze zomer vierde ze alweer met een gouden medaille haar rentree op de tatami. Waar Verkerk tegen de druk bestand was, daar bezweek Kim Polling opnieuw onder de spanning van de WK. Ze ontsnapte tegen Barbara Matic uit Kroatië en de Poolse Katarzyna Klys aan vroegtijdige uitschakeling, maar verloor kansloos van de Spaanse Maria Bernabeu en de Franse Fanny Estelle Posvite. Bij de mannen werden Noel van ‘t End en Guillaume Elmont in de klasse tot 90 kilogram uitgeschakeld.(ANP)