Lindeman verbaast met winst in eerste bergrit

Tourwinnaar Chris Froome, de Colombiaanse klimgeit Nairo Quintana of de Spaanse favoriet Alejandro Valverde: wie zou vrijdag de eerste bergrit winnen in de Ronde van Spanje? Aankomst op de Alto de Capileira van eerste categorie, achttien kilometer klimmen met steile stroken tot wel veertien procent stijging. Wie won? Bert-Jan Lindeman, 26 jaar, een gewaardeerde knecht van de Nederlandse ploeg Lotto-Jumbo. Maar winnaar van een bergrit?

Lindeman werd met zijn onwaarschijnlijke zege beloond voor zijn aanvalslust in deze Vuelta. Voor de derde keer binnen een week ging hij mee in een vroege ontsnapping. Nu was het raak. In de slotklim leek hij een paar keer te lossen. Maar diep over zijn stuur gebogen ‘harkte’ hij terug naar voren. Om 200 meter voor de finish weg te rijden bij de Wit-Rus Ilja Kosjevoj en met de armen in de lucht als eerste over de streep te rijden.

„Heel speciaal”, sprak Lindeman op de top. „Soms moet je een beetje geluk hebben, alles moet samenkomen. Dit was mijn dag.” De Drent is de eerste Nederlandse ritwinnaar in de Vuelta sinds Bauke Mollema in 2013. Het was bovendien de eerste zege voor zijn ploeg Lotto-Jumbo in een grote ronde.

Twee jaar geleden leek het nog voorbij met de carrière van Lindeman, die veelbelovend begon in Parijs-Tours van 2011. Sponsor Vacansoleil stopte, er restte hem slechts een plek op lager niveau, in de Rabo-opleidingsploeg. Na zeges in onder meer de Ster van Zwolle kon Lindeman dit jaar terugkeren op het hoogste niveau. Om nu in de Vuelta zijn ‘finest hour’ als renner te beleven. „Dit had ik totaal niet verwacht”, sprak Lindeman na afloop. Hij was niet de enige.