Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Voorsprong Syriza in verkiezingspolls slinkt

Tsirpas vandaag op een congres van zijn partij,
Tsirpas vandaag op een congres van zijn partij, Foto: EPA / yannis Kolesidis

De voormalige Griekse premier Alexis Tsipras kan mogelijk niet zonder een andere partij een nieuwe regering vormen. In de peilingen is de voorsprong voor zijn linkse partij Syriza geslonken. Dat meldt persbureau Reuters.

Volgens verschillende peilingen die vandaag en gisteren werden gepubliceerd kan Syriza rekenen op steun van bijna 23 tot ruim 27 procent van de Griekse kiezers. De conservatieve partij Nieuwe Democratie volgt op 21 tot bijna 23 procent. In mei had Syriza nog een voorsprong van ruim 15 procentpunt op de andere partijen.

Afgelopen week zei Tsipras nog dat hij geen coalitie wil vormen met de oude partijen Nieuwe Democratie en het socialistische Pasok en de nieuwe centrumpartij To Potami. De partij waarmee Tsipras sinds begin dit jaar een regering vormde, de Onafhankelijke Grieken, lijken in de polls de verkiezingsdrempel niet te halen. NRC-redacteur Mark leijendekker schreef eerder deze week nog:

“Tsipras schreef de verkiezingen juist uit in de hoop zijn positie te versterken, vooral ten opzichte van dissidenten in zijn partij Syriza.”

Als Syriza uiteindelijk wel de grootste partij wordt maar Tsipras vasthoudt aan het voornemen om niet met de andere grote partijen samen te werken, is mogelijk een tweede verkiezingsronde nodig.

Uit de peilingen blijkt ook dat het besluit van Tsipras om verkiezingen uit te schrijven niet goed valt bij de Grieken. Tussen de 60 en 70 procent van de kiezers in de polls is het oneens met de beslissing.