Asscher: verander Zwarte Piet, maar niet vanuit overheid

Een traditionele Zwarte Piet. Foto ANP/Bas Czerwinski

Vicepremier Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, PvdA) vindt dat het uiterlijk van Zwarte Piet moet veranderen, maar dat dat niet moet worden opgelegd vanuit de overheid. Het is een reactie op het VN-rapport over discriminatie en racisme in Nederland dat gisteren werd gepubliceerd.

Asscher schrijft dat in een lang bericht op zijn Facebookpagina. De VN-commissie schreef gisteren in het rapport dat “de overheid actief moet bevorderen dat die kenmerken van Zwarte Piet worden verwijderd, die negatieve stereotypen weergeven en door veel mensen van Afrikaanse origine worden beschouwd als een overblijfsel van de slavernij.” Ook Asscher sluit zich daar dus bij aan en benadrukt dat hij de debat tussen voor- en tegenstanders graag wil bevorderen.

Rutte: geen staatsaangelegenheid

Tegelijkertijd volgt de vicepremier ook het spoor van premier Rutte, die zich gisteren uitliet over de kwestie tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Rutte liet weten het uiterlijk van Zwarte Piet “geen staatsaangelegenheid” te vinden, en zei dat veranderingen van het uiterlijk van de knecht van Sinterklaas vanuit de maatschappij moeten komen.

“Hoed je voor het land waarin de staat zich bemoeit met hoe een volkstraditie eruit ziet. Dat lijkt me echt iets voor het volk.”

Rutte maakte daarbij een onderscheid tussen de traditie van het Sinterklaasfeest en Zwarte Piet, en de achterliggende discussie over racisme en discriminatie in Nederland. Volgens de premier moeten die twee zaken uit elkaar worden getrokken. De uitlatingen kwamen Rutte op social media zowel op steunbetuigingen als kritiek te staan.

Twitter avatar Hanvanderhorst Han van der Horst #Rutte blijft terecht van #ZwartePiet af. Anders wordt ook actie tegen hoofddoekjes geëist omdat grote groepen die als dicriminerend zien.
Twitter avatar MarjanBoelsma Marjan Boelsma Rutte zegt dat #ZwartePiet geen staatszaak is. Hij ontkent daarmee het racistische karakter. Racisme kan/mag dus gewoon in Nederland
    • Sam de Voogt