De week in zes graphics

Verhuisdozen, verkoopcijfers en de verhitte huizenmarkt

De week aan de hand van infographics op NRC Q

It’s getting hot in here

Het is heet op de Amsterdamse huizenmarkt. Meer dan eenderde van de huizenkopers in de hoofdstad biedt meer dan de vraagprijs van een woning, blijkt uit een analyse van NRC Q op basis van cijfers van Kadaster en huizenverkoopsite Funda. Een steekproef van woningen binnen de Amsterdamse ring laat het volgende beeld zien.

Tap of ga met je muis over de bollen voor meer informatie

Liever niet? In Rotterdam, Utecht en Den Haag is deze oververhitting nog niet te zien.

I like to move it

De woningmarkt trekt aan, dus ook de verhuisdozen mogen weer massaal uit de kast. NRC Q analyseerde op basis van nieuwe CBS-cijfers de verhuishotspots van Nederland. Diemen en Wageningen verwelkomen relatief de meeste nieuwe inwoners, maar Amsterdam kent de snelst stijgende lijn qua mensen die naar de stad toe verhuizen.

Selecteer een gemeente in het menu. De gemeenten zijn gerangschikt naar inwonertal.

I like big books and I can not lie

Deze week verscheen het nieuwste deel uit de Millennium-reeks van Stieg Larsson. Smullen, voor liefhebbers van getatoeëerde Zweedse hackers, onderzoeksjournalisten van middelbare leeftijd en duistere misdaadromans. De in 2004 overleden Zweedse auteur scoorde met Mannen die vrouwen haten (2004), De vrouw die met vuur speelde (2007) en Gerechtigheid (2008). De verkoopcijfers zijn flink, maar tegenover andere bestsellers staan zijn boeken slechts in de onderklasse.

Melk is goed voor elk FrieslandCampina

FrieslandCampina merkt de afschaffing van het melkquotum, de lage melkprijs en de Russische boycot. De halfjaarcijfers van het niet-beursgenoteerde bedrijf - dat normaal gesproken weinig prijsgeeft - zijn desondanks prima. 192 miljoen euro winst, bleef er onder de streep over. De oorzaak? De lage prijs die boeren voor hun melk krijgen.

Sky high

Schiphol is de hotspothub voor het West-Europese vliegverkeer. Hoewel reizigers dit jaar last hadden van de drukste dag ooit op het vliegveld, gaat het meer dan prima met het bedrijf: de omzet en winst stijgen en passagierscijfers zijn sky high. Mooi. Maar deze elf cijfers over Schiphol kende je nog niet.

ICYMI: de belangrijkste binnenlandse economische cijfers

Hooray voor horeca-eigenaren: het CBS maakte vrijdag bekend dat de gezamenlijke omzet van de Nederlandse horecagelegenheden het sterkst steeg sinds 2011. In het tweede kwartaal van dit jaar boekten cafe’s, hotels en restaurants 2,5 procent meer omzet dat het kwartaal ervoor. Een klein recordtje.

En verder:

  • Aantal ontvangers bijstandsuitkering:↑ (+5.000 t.o.v. 2015 KW I)
  • Slachtoffers oplichting tijdens het online shoppen:↑ (+0,6 %-punt t.o.v. 2013)
  • Aantal uitzenduren:↑ (+2,3 procent t.o.v. 2015 KW I)
  • Producentenvertrouwen:↓ (-0.2 punten)