Stuiteren van de ene maffe hindernis op de andere

Terwijl in de Vuelta de meeste Nederlandse wegrenners wegkruipen in de bus als de echte bergen beginnen, treedt Rick Koekoek maandag aan op het wereldkampioenschap trialbike (aka biketrial) als de nummer twee van de wereld.

En als u denkt dat wat u hier op de foto ziet ingewikkeld, bijzonder of anderszins moeilijk is voor Koekoek, dan moet u eens op zijn YouTube-kanaal kijken. Met een achterwiel op een boomstronkje is klein bier: de trialbiker springt en stuitert tijdens wedstrijden van de ene maffe hindernis op de andere – en in het geval van Koekoek (1986, destijds begonnen op een driewieler) altijd met dezelfde lach. (Hij doet ook losse kunstjes op straat: als een achterwielkangoeroe over liggende mensen heen springen.)

Het gaat natuurlijk weleens mis: een paar weken geleden twitterde hij een imposante beenwond met de tekst: ‘My bike attacked me’. Of, zoals een tienjarige zei die over mijn schouder meekeek: die gap is gek. Jaloersmakend gek – en Rick is wereldkampioen voor je koekoek kan zeggen.