Scherpe kritiek op visserij dieper dan 600 meter

De Europese Unie worstelt met regelgeving voor diepzeevisserij. Schotse biologen willen nu de grens bij 600 meter diepte leggen.

De koningsklip, een diepzeevis van het zuidelijk halfrond.
De koningsklip, een diepzeevis van het zuidelijk halfrond. Foto Thinkstock

Een gedeeltelijke verbod op diepzeevisserij is een goede maatregel. Dat schreven zeebiologen uit Schotland donderdag in Current Biology. Met hun analyse over de biodiversiteit in de Europese diepzee mengen ze zich in een discussie in de Europese Unie over de veel bekritiseerde diepzeevisserij. In Europa is dat visserij dieper dan 200 meter, vaak met tientallen meters hoge netten die over de bodem slepen.

De biologen van de University of Glasgow en het overheidsinstituut Marine Scotland Science vinden dat er een maximale diepte van 600 meter moet worden ingesteld voor diepzeevisserij die de zeebodem stuk maakt. Ze laten zien dat diepzeevissers beneden die 600 meter steeds meer bijvangst vangen, vooral haaien en roggen. De commerciële waarde van de vangsten is tussen 600 en 1200 meter het laagst, terwijl de biodiversiteit daar het grootst is. Auteur Francis Neat van Marine Scotland Science: „Veel soorten in de diepzee zijn klein of langwerpig. Die hebben weinig commerciële waarde.”

De onderzoekers baseren zich op honderden tellingen van de visbestanden ten westen van Schotland en Ierland, tussen 1978 en 2013. Die voedselrijke randen van het Europese continent vormen een populair visserijgebied, vooral voor Franse en Spaanse vissers. Die vangen daar soorten als grenadier (Coryphaenoides rupestris) en blauwe leng (Molva dypterygia).

In de jaren negentig is veel schade aangericht aan die vissoorten, en aan diepzeehaaien die als bijvangst in de netten belandden. Neat: „In 2003 kwam er regelgeving, maar de meeste soorten zijn sindsdien niet hersteld.” Eén haai, de schubzwelghaai, neemt zelfs verder af, door bijvangst. Diepzeevissen leven vaak lang en planten zich traag voort, wat ze kwetsbaar maakt. Bovendien beschadigen de sleepnetten natuur op de zeebodem, zoals diepzeekoralen en sponsvelden.

In de EU loopt daarom sinds 2012 een discussie over strengere regels voor diepzeevisserij, na een voorstel van de Europese Commissie. Het Europees Parlement wees een verbod op sleepnetten in de diepzee onder 600 meter vorig jaar nipt af.

De visserijministers (verenigd in de Europese Raad) buigen zich vanaf september over een voorstel waarin een dieptegrens van 800 meter centraal staat. Daarna moeten Parlement, Raad en EC er nog samen uitkomen.