Protest in Kuala Lumpur vanwege corruptieschandaal premier

Aanhangers van de pro-democratiegroep Bershih in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië.
Aanhangers van de pro-democratiegroep Bershih in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië. Reuters / Edgar Su

Duizenden mensen zijn in Kuala Lumpur de straat opgegaan om de demonstreren tegen premier Najib Razak, die verwikkeld is in een corruptieschandaal bij een investeringsfonds van de overheid, 1MDB. Ze willen dat hij aftreedt.

Dat schrijft Reuters. In 2013, kort voor verkiezingen, zou geld ter waarde van 634 miljoen euro zijn overgemaakt naar een particuliere rekening van de premier door organisaties die gelieerd waren aan 1MDB, zo meldde The Wall Street Journal eerder. Zwitserse opsporingsdiensten hebben een strafrechtelijk onderzoek geopend naar aantal valutatransacties van het staatsinvesteringsfonds, waar Najib topman van is.

‘Tienduizenden mensen op de been’

Volgens een Maleisische nieuwsorganisatie zouden vandaag 50.000 mensen op de been zijn, maar volgens de politie gaat het om 25.000 mensen. De oproerpolitie is aanwezig met waterkanonnen en de toegang tot een plein waar demonstranten samen zouden komen, is geblokkeerd.

Het stadsbestuur heeft het verzoek om een vergunning voor het tweedaagse protest afgewezen. Die vergunning was aangevraagd door pro-democratieorganisatie Bersih (‘schoon’ in het Maleisisch). De website van Bershih is door de overheid geblokkeerd. Ook is het verboden om de gele shirts van de organisatie te dragen, maar veel mensen zijn toch in het geel gekleed.

Najib ontkent beschuldigingen

Najib, die momenteel niet in Kuala Lumpur is, heeft in alle toonaarden ontkend dat hij iets verkeerds heeft gedaan, maar velen in Maleisië reageren daarop sceptisch. Ook 1MDB ontkent de beschuldigingen. Volgens Maleisië zijn de miljoenen een donatie uit het Midden-Oosten.

Het investeringsfonds 1MDB werd in 2009 opgezet door Najib zelf om nieuwe industrieën te helpen ontwikkelen. Na enkele onfortuinlijke investeringen in het buitenland kampt 1MDB, waarbij Najib nog altijd is betrokken als adviseur, inmiddels met een schuld van bijna 10 miljard euro.

Najib heeft zijn greep op de macht versterkt sinds het schandaal: ministers die hem publiekelijk in twijfel trokken zijn ontslagen en de openbaar aanklager die de kwestie onderzocht is vervangen.