Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Nierstichting financierde omstreden KPMG-kantoor

Foto ANP

De Nierstichting is betrokken bij de nieuwbouw van het KPMG-hoofdkantoor in Amstelveen. De goededoelenorganisatie, die de belangen van nierpatiënten behartigt, blijkt eigenaar van een projectontwikkelaar uit Rosmalen die het KPMG-kantoor liet bouwen en waarvan de directeur verdacht wordt van strafbare feiten.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt al langer fraude bij de bouw van het KPMG-kantoor in Amstelveen. Daarbij zouden kosten zijn gefingeerd om minder belasting te betalen. Justitie verdenkt een vastgoedbedrijf uit Vught van valsheid in geschrift. Bestuurder Fred M. is ook directeur van de bv die eigendom is van de Nierstichting. Het OM laat weten dat de Nierstichting zelf geen verdachte is in het onderzoek.

Bestuur wist van niks

De betrokkenheid van de Nierstichting, die vrijdag voor het eerst door De Telegraaf werd gemeld, was voor de Nierstichting ook een verrassing, laat directeur Tom Oostrom weten. Het huidige bestuur wist hier tot begin 2013 niet van en kwam daar pas achter toen de Belastingdienst onderzoek deed.

De Vereniging Vrienden van de Nierstichting werd in 2005 eigenaar van Meijon Ontwikkeling BV. De vereniging deed jarenlang de fondsenwerving voor de Nierstichting en ging in 2009 op in de Nierstichting. In de jaren ervoor combineerden de instellingen hun cijfers in de jaarrekening.

Tom Oostrom van de Nierstichting zegt dat de stichting “niet bekend is met de motieven die indertijd speelden”. Ook twee jaar na ontdekking van de raadselachtige transactie is dat voor de Nierstichting een vraag. Het lijkt erop dat de Nierstichting met zijn fiscaal vriendelijke status is gebruikt in een belastingconstructie.

Een gift in het vooruitzicht

Roderick Reetraa, voormalig KPMG-fiscalist en toenmalig penningmeester van de Vereniging Vrienden van de Nierstichting, zegt vanuit Spanje bekend te zijn met de transactie, maar wil er verder niets over zeggen.

De rechtsvoorganger van de Nierstichting kocht in 2005 alle certificaten van Meijon Ontwikkeling BV. Het overnamebedrag werd geleend van een privé-bv van vastgoedondernemer Fred M., de directeur van Meijon Ontwikkeling BV die een van de verdachten is in het onderzoek naar valsheid in geschrift en belastingfraude rond de bouw van het KPMG-hoofdkantoor.

Dit werd gedaan, omdat de projectontwikkelaar een gift in het vooruitzicht stelde van de Nierstichting. Die gift was afhankelijk van de winst die op het KPMG-gebouw werd behaald. In 2010 kreeg de stichting na oplevering van het hoofdkantoor van KPMG inderdaad een gift van 71.000 euro.

Niet bekend = niet in het jaarverslag

De schuld aan Fred M. en de economische eigendom van Meijon Ontwikkeling BV werd jarenlang niet gemeld in de jaarrekening omdat de Nierstichting noch de accountant hiervan op de hoogte waren.

In 2013, vlak na het bezoek van de Belastingdienst, maakte de Nierstichting de participatie in de firma bekend, in een toelichting op de balans uit de jaarrekening over 2012.

Screenshot jaarverslag

De toelichting in het jaarverslag. Screenshot jaarverslag

De stichting is nog steeds eigenaar van de projectontwikkelaar. Volgens de Nierstichting kan zij niet van de certificaten af omdat Fred M. onderwerp van onderzoek is door de Belastingdienst.

De Nierstichting heeft overigens niets over zijn eigendom te zeggen. Alle zeggenschap is in een aparte stichting geparkeerd. René Werger, enig bestuurder van die stichting, oefent de zeggenschap uit over de aandelen van de vastgoedfirma. Werger, tevens commissaris bij ggz-instelling Mediant, weigert commentaar. Voormalig algemeen directeur van de Nierstichting Paul Beerkens was niet bereikbaar.