Nederlandse vrouwenestafette met record naar finale 4×100 meter

De Nederlandse sprintsters hebben met een Nederlands record de finale bereikt van de 4×100 meter estafette bij de WK Atletiek in Beijing. Het team, met daarin de kersverse wereldkampioen Dafne Schippers, werd derde in de serie – genoeg voor kwalificatie.

Nadine Visser geeft over aan Dafne Schippers tijdens de series van de 4x100 meter estafette. Nederland plaatste zich voor de finale met een Nederlandse recordtijd.
Nadine Visser geeft over aan Dafne Schippers tijdens de series van de 4x100 meter estafette. Nederland plaatste zich voor de finale met een Nederlandse recordtijd. Foto AFP/Johannes Eisele

De Nederlandse sprintsters hebben met een Nederlands record de finale bereikt van de 4×100 meter estafette bij de WK Atletiek in Beijing. Het team, met daarin de kersverse wereldkampioen Dafne Schippers, werd derde in de serie - genoeg voor kwalificatie.

De tijd was 42,32, net iets sneller dan de oude tijd van 42,40 die de vrouwen vorig jaar in Lausanne liepen. Naast Schippers liepen Nadine Visser, Naomi Sedney en Jamile Samuel mee in de estafette. Jamaica kwalificeerde zich met de snelste tijd: 41.84. Zij zijn samen met het Amerikaanse team de favoriet. Nederland, dat van alle series de vierde tijd liep, lijkt te moeten gaan strijden met Groot-Brittannië en Trinidad & Tobago om het brons. De finale is vanmiddag om 14.50 uur.

Schippers erbij ondanks hoofdpijn

Schippers zei na de race volgens persbureau ANP dat ze last had van flinke migraine, maar ze wilde het team niet in de steek laten.

“Ik hoop de komende uren wat rust te nemen en hopelijk voel ik me in de finale beter. Maar deze reactie is natuurlijk niet zo vreemd. Ik heb deze week al drie wedstrijden gehad in tijden die ik nog nooit heb gelopen.”

Een reactie van de andere drie vrouwen:

Mannen uitgeschakeld

Voor de mannenploeg was de estafettefinale te hoog gegrepen. Het ontbreken van kopman Churandy Martina, geblesseerd aan het kuit, liet zich gelden. Nederland werd zesde, en ook de tijd van 38,41 was niet snel genoeg voor kwalificatie. Jamaica plaatste zich zonder Usain Bolt als snelste voor de finale, die vanmiddag om 15.10 uur wordt gelopen.