Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Atletiek

Diskwalificatie Nederlandse estafettevrouwen - Jamaica wint

De Nederlandse estafettevrouwen zijn vijfde geworden, maar gediskwalificeerd bij de 4×100 meter op het WK atletiek in Beijing. Bij zowel de vrouwen als de mannen estafette won Jamaica.

Dafne Schippers en Nadine Visser na de diskwalificatie.
Dafne Schippers en Nadine Visser na de diskwalificatie. Reuters / David Gray

De Nederlandse estafettevrouwen zijn vijfde geworden, maar gediskwalificeerd bij de 4×100 meter op het WK atletiek in Beijing. Bij zowel de vrouwen als de mannen estafette won Jamaica.

Voor de Nederlandse vrouwen ging het bij de laatste wissel, van Naomi Sedney op Jamile Samuel, mis. Sedney gaf het stokje te laat en buiten het wisselvak over aan Samuel. Achter de Jamaicaanse vrouwen werden de Verenigde Staten tweede, voor Trinidad en Tobago.

Mannen 4×100

Foto: AFP / Franck Fife

Foto: AFP / Franck Fife

Bij de mannen kon slotloper Usain Bolt met gemak de overwinning voor Jamaica binnenlopen, na een foute laatste wissel van de Verenigde Staten. De Amerikaanse ploeg werd uiteindelijk zelfs gediskwalificeerd, waardoor de Chinezen er verrassend met het zilver vandoor gingen in hun thuisstadion. Canada won het brons.

Usain Bolt pakte door met Nesta Carter, Asafa Powell en Nickel Ashmeade tot 37,36 te komen, zijn elfde gouden WK-medaille. Hoewel vooraf twijfels waren over zijn vorm, won hij dit WK in Beijing ook de 100 en de 200 meter, voor de Amerikaan Gatlin.

Tienkamp

Eerder op de dag werd de tienkamp bij de mannen al afgesloten. Zonder Eelco Sintnicolaas waren de atleten vandaag van start gegaan. Hij had te veel last van een enkelblessure die hij een dag eerder had opgelopen bij het hoogspringen. Van te voren had Sintnicolaas nog gezegd voor een medaille te gaan.

De ongenaakbare winnaar was de Amerikaanse Ashton Eaton. Zaterdag legde hij al de basis voor zijn wereldtitel door zowel de 100 meter sprint als het verspringen te winnen. Het was dan ook niet echt de vraag óf Eaton wereldkampioen zou worden, maar met welk puntentotaal. Dat werd uiteindelijk een wereldrecord. Hij kwam uit op 9045 punten. Zijn vorige record stond op 9039 en dateerde van 2012.

De andere Nederlandse deelnemer, Pieter Braun (22), heeft zijn debuut op de wereldkampioenschappen atletiek net niet kunnen opluisteren met een persoonlijk puntenrecord. De jonge Nederlander sloot de tienkamp af met een tijd van 4.32,46 op de 1500 meter. Daarmee kwam hij uit op 8114 punten, terwijl zijn pr 8197 is.