Nederlandse nertsenhouders beschuldigd van mishandeling

Nertsen zitten in hun kooi bij onderzoeksbedrijf voor pelsdieren “Edelveen” in Ederveen.
Nertsen zitten in hun kooi bij onderzoeksbedrijf voor pelsdieren “Edelveen” in Ederveen. Foto ANP/Rick Nederstigt

Nertsenhouders overtreden op forse schaal bestaande welzijnsregels. Dat stellen dierenactivisten van Bont voor Dieren en de onderzoeksgroep Ongehoord in een campagne die zij vandaag lanceren.

De actievoerders van Ongehoord hebben het afgelopen jaar stiekem beelden gemaakt in enkele grote nertsenboerderijen in Nederland, alsmede in nertsenbedrijven van Nederlanders in Polen, Letland en Litouwen. De foto’s en films tonen nertsen met diepe wonden, kale of aangevreten staarten, bebloede koppen, en een enkele dode nerts. Hiermee overtreden de nertsenhouders volgens de organisaties de Verordening welzijnsnormen nertsen.

Onduidelijk of het om representatieve beelden gaat

De nertsenhouders willen niet reageren op de beelden, maar weerspreken wel de beschuldigingen. Onduidelijk is of de beelden representatief zijn, omdat ziektes of verwondingen nu eenmaal niet altijd te voorkomen zijn. Volgens directeur Wim Verhagen van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierhouders (NFE) is het welzijn van de bijna zes miljoen nertsen in Nederland de afgelopen tien jaar juist flink verbeterd.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft “op dit moment geen beeld van de naleving van de welzijnsregels door de nertsenhouderij”, stelt een woordvoerder. De NVWA is pas sinds dit jaar verantwoordelijk voor de controles op de deze sector. Er staan voor de komende twee maanden tachtig controles op het programma. Tot voor kort lieten de de inmiddels opgeheven productschappen de controles uitvoeren. In een rapport van de productschappen uit 2008 staat dat de nertsenhouders “de bestaande welzijnsregelgeving op een goede wijze naleven”.

verbod op pelsdierhouderij door rechter teniet gedaan

Het kabinet besloot bijna twee jaar geleden de pelsdierhouderij op ethische gronden te verbieden. Maar de wet die dat regelt, werd door een rechter buiten werking gesteld, vooral wegens het ontbreken van een schadeloosstelling. Donderdag dient in Den Haag het hoger beroep dat de Staat heeft ingesteld tegen die uitspraak.

Woordvoerder Verhagen van de nertsenhouders noemt het “wrang” dat de politiek eerst het welzijn van de nertsen wilde verbeteren, en vervolgens de economisch succesvolle sector om ethische redenen wilde verbieden.

“Wij zien geen enkel verschil tussen het houden van dieren om hun pels of om hun vlees of melk of voor de sport. De overheid moet niet discrimineren.”

Lees vandaag in NRC Handelsblad: De bontoorlog gaat door